Снимка: архив, Reuters

Полският правителствен самолет, който катастрофира през 2010 г. край Смоленск, се е разпаднал във въздуха, заяви министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич, предаде Ройтерс.

Изявлението на министъра по време на церемония за възобновяването на официалното полско разследване за причините за катастрофата противоречи на предишното разследване, което заключи, че пилотска грешка е довела до трагедията.

В катастрофата на 10 април 2010 г. загинаха президентът Лех Качински и съпругата му, видни полски политици, военни и общественици, както и членовете на екипажа.

Още по темата

По думите на Мачеревич държавната следствена комисия разполага с "пълен запис на събитията, що се отнася до функционирането на уредите на борда, от старта до разпадането на самолета във въздуха на горе-долу 15-18 метра над земята".

Церемонията за подписването на новото разпореждане за организацията и дейността на Комисията за изследване на инциденти с държавната авиация се състоя в сградата на министерството на отбраната, добавя варшавският вестник "Газета виборча".

Разпореждането ще позволи на Мачеревич да състави подкомисия, която да разследва наново смоленската трагедия. Министърът обяви, че шеф на подкомисията ще бъде Вацлав Берчински, известен досега като член на парламентарния екип на Мачеревич за проучване на причините за катастрофата.

В днешната си реч Мачеревич каза, че предишното полско разследване е допуснало множество "грешки" и "аномалии", допълва АП. Той говореше в присъствието на роднини на загиналите, а зад него на тв монитор се изписваха думите: "Те очакват истината. Ние им дължим това".

ТАСС припомня, че след 15-месечна работа полската правителствена комисия е установила като причина за катастрофата това, че правителственият "Ту-154 Ем" се е снижил "под минималната височина при прекомерна скорост за метеорологичните условия, не позволяващи да се осъществи визуален контакт със земята", а също така и "закъснялото начало на процедурата по излизане на втори кръг".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase