Снимка: архив Reuters
fallback

Ниските цени на петрола могат да станат причина държавите, които добиват горивото и които са развили щедри социални програми, или чиято икономика се крепи основно на износа на горива, да предприемат външнополитически авантюри, за да разсеят собствените си общества от последиците от обезценяването на горивата. Това предупреди НАТО в свой анализ, цитиран от БТА.

В документа се отбелязва, че макар Русия да си дава сметка за преките последици за собствената й икономика от спада на петролните цени, Москва изглежда няма намерение да преосмисли намеренията си за превъоръжаване.

Oще по темата
Допълва се, че Саудитска Арабия засега също не изглежда достатъчно засегната, за да преразгледа геополитическите си амбиции.

Анализът показва, че поевтиняването на петрола основно се разглежда като възможност държавите износители да се въздържат от агресивна външна политика и да се насочат повече към нововъзникналите вътрешноикономически проблеми. Отчита се, че в тези общества възникването на политическо напрежение е много вероятно сега, тъй като бюджетите ще бъдат лишени от сериозни приходи и това ще доведе до затруднения за поддръжката на социалните програми.

Посочва се, че ниските цени на петрола се дължат на равномерното потребление, съчетано с "охлаждането" на китайската икономика; мощния възход на фракинга в САЩ, довел до намаление на американския внос и освобождаването на количества традиционно добит петрол за останалия пазар; решението на Саудитска Арабия да запази равнищата на своя добив, въпреки цените, за да не губи мястото си на пазара; липсата на единомислие в ОПЕК.

Според анализа дори котировките да се покачат малко, което е вероятно, Русия, Иран и Венецуела ще продават на цени, близки до себестойност заради остарелите си технологии за добив. Поскъпването същевременно би осигурило допълнителни средства за усъвършенстване на технологиите за фракинг.

НАТО изразява очакването за "нови съюзи" на петролния фронт, например между Русия и Иран, доколкото тепърва Техеран ще излиза на пазара на черно злато след отпадането на ембаргото. Макар Москва да е заплашена от иранската конкуренция, очаква се тя да се постарае Техеран да остане без пряк достъп до европейския пазар - стратегически за руснаците.

Прогнозира се, че руската страна ще се постарае иранските петролни продукти по-скоро да бъдат насочени към Китай, докъдето самата Русия няма развита преносна инфраструктура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

кокоspa

преди 8 години

До Анонимен47Абе папагал тия глупости на пияна глава ли ти хрумват?Или поради липса на мозък ти ги спускат от Позитано 20?

53

анонимен

преди 8 години

краварите непрекъснато продават оръжие на сауд арабия и разполагат военна техникаоколо границите на русия как да подходи путин като го заобикаля прайда от гмо мозъцислед русия ще дойде реда и на китай ако продължава да се ослушва

52

Анонимен

преди 8 години

Страшно нещо е управляващата простотията!Единственният реален капитал е човекът с неговите знания,умения и опит!Банкнотите са отчетни бележки за вече вложен ТРУД!Всичко останало води до кризи,катастрофи и войни!През 1973г цената на барел петрол беше 3 долара-и всички бяха щастливи!До 7.5.1945г в Германия са обменяни примерно 1 марка за 1 долар,а на 9.5.1945г-2,5 млрд марки за 1 долар!Целта на една армия не е да "воюва",а да обозначи територията,на която са валидни националните банкноти!

fallback