Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският щат Джорджия екзекутира най-стария си осъден на смърт затворник, предадоха световните агенции.

Брандън Джоунс беше умъртвен с летална инжекция в затвор в град Джаксън по-малко от две седмици, преди да навърши 73 години. Този цветнокож американец беше признат за виновен за убийството на бял търговец през 1979 г. Той прекара над 36 години зад решетките.

Заедно с Джоунс на смърт беше осъден неговият съучастник Ван Соломон. Двамата обраха посред нощ супермаркет на бензиностанция, но се натъкнаха на собственика на магазина, който приключваше сметките си. Те го застреляха, но Джоунс винаги е отричал той да е стрелял.

Ван Соломон, също цветнокож, беше екзекутиран на електрическия стол още през 1985 г. Присъдата на Джоунс обаче беше отменена, защото адвокатите му изтъкнаха, че съдебните заседатели се консултирали с Библията по време на обсъждането на наказанието. Последва нов процес и Джоунс отново беше осъден на смърт.

През годините, прекарани в затвора, Джоунс си спечели слава с писанията си за живота зад решетките и за расовите въпроси.

В щата Джорджия 75 души чакат в затвори изпълнението на смъртните си присъди. Миналата година в САЩ бяха изпълнени 28 смъртни присъди, което е най-малкият брой от 1991 г. досега.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

До 19

преди 7 години

А много ли е хуманно да убиеш човек в разцвета на силите си.А тъ..пако.

18

Анонимен

преди 8 години

Грозно! Да убият възрастен човек на края на живота му!!! Изродско!

17

.

преди 8 години

До БГ гражданинА ти що не си гледаш Калоферската демокрация, а си тръгнал на другите акъл да даваш дали да екзекутират убийците или не?

fallback