fallback

България ще отдели 5,9 млн. евро за фонда от 3 млрд., който ЕС обеща на Турция, за да го спаси от бежанците.

След двумесечни преговори 28-те еврочленки се споразумяха за разпределението на сумите за финансирането на споразумението с Турция, предложено от Жан-Клод Юнкер, чрез което ЕС се надява да спре бежанската вълна.

Сумите са изчислени спрямо тежестта на всяка страна в европейската икономика и съответстват на дела ѝ в образуването на БВП на ЕС, се казва в официално съобщение на холандското председателство на ЕС.

Шест държави ще отпуснат по-малки суми за турския фонд от София. Това са Люксембург, Словения, Малта и трите Прибалтийски републики, а Хърватия ще внесе точно колкото и България. €2,3 млн. от Кипър ще отидат за бежанците в Ливан и Йордания, тъй като Ларнака не желае да помага на Турция, окупирала северната част от острова.

Най-големият донор е Европейската комисия, която участва с 1 млрд. евро от европейския бюджет. Страните членки си разпределят останалите 2 млрд. Германия ще плати за издръжката на бежанците в Турция 427, 5 млн. евро, Великобритания – 327,6 млн., а Франция – 309,2 млн.

Постигането на споразумението за разпределението на парите стана възможно, след като Италия вдигна блокадата и оттегли настояването си цялата сума да дойде от икономиите от евробюджета за 2015 г. и обеща да внесе своя дял от 224,9 млн. евро.

Вноските ще бъдат приспаднати от държавните дефицити, които Брюксел следи да не превишат 3% от БВП.
Парите ще се използват за различни проекти, свързани с подобряване на жизнените условия на бежанците, за храна, за образование на децата им, за здравни грижи и за интеграция в турското общество. Сумите трябва да се издържат до 2 г.

Брюксел и Анкара се договориха на 29 ноември за пакет от мерки, чрез които Турция се ангажира да прекрати акостирането на хиляди бежанци всеки ден на гръцките острови, срещу финансова помощ от 3 млрд. евро до 2017 г., подновяване на преговорите ѝ за членство в ЕС и отпадане на шенгенските визи за турски граждани. През декември ЕС отвори нова преговорна глава с Турция, а безвизовият режим е планиран за тази есен.

Граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ съобщи, че над 880 000 души са влезли нелегално в ЕС през от Турция през Гърция миналата година. 108 000 души са пристигнали само през декември през Гърция и още 9700 са акостирали в Италия.

След като през есента около половината от имигрантите са били сирийци, броят им е паднал до 39% през декември. Затова пък броят на иракчаните се е удвоил, а всеки трети новопристигнал е афганец. Европейската агенция пресмята, че през 2015 г. са направени 1,83 млн. незаконни пресичания на външните граници на ЕС, 1,04 млн. от тях на границите на Гърция и на Италия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Турчин

преди 8 години

Все повече взех да харесвам Българите. Ще ми плащат да им пазя небето, сега ще ми плащат да им пазя границата от Сирийци и разни други. Плащат ми за плодове и зеленчуци, плащат ми за сериали, плащат ми за екскурзии. Въобще тези Българи само за мен работят. Но те са свикнали, да са ми роби и да съжителстваме заедно, така че нищо ново под слънцето. Остава им само надеждата "братушката" да ги спаси, ама и той само гледа, как да им го сложи!

51

Смях в залата.

преди 8 години

Турция доказано организира трансфер на мигрантите срещу заплащане на трафика. Хитро прекараха и ЕС да им плати на едро

50

Анонимен

преди 8 години

До *** 68Пич не знам дали руснаците са те стригали , но ти си остриган генетично по рождение. Когато България бе съдружник с Русия бе развита както в промишлено така и в аграрно отношение. Това да си бил на 26 място в света по икономически растеж се изисква силно развита икономика, каквато днес е напълно унищожена. Виж сега само по детска смъртност сме на челно място в света , виж как живеят пенсионерите и виж колко стотици самоубийства стават всяка година.Едни ограбиха националните богатств

fallback