Снимка: архив, Reuters
fallback

Основателят на Израел Давид Бен Гурион искаше да направи така, че южната пустиня Негев да разцъфне. Мечтата му придобива съвременен облик с появата на столица на киберсигурността в Беер Шева, пише Жан-Люк Реноди от Франс прес.

За няколко години този град с население 200 000 души се преобрази по впечатляващ начин. Беер Шева бе дом на бедни хора от работническата класа, често пъти сефаради (източни евреи) и трудно можеше да се мери с модерния Тел Авив.

Днес обаче градът минава през ускорено повишаване на социалното ниво на жителите си, с цели квартали от къщи на средната класа.

Това преобразяване е породено от амбицията градът да стане столицата на киберсигурността - сектор, в който Израел е смятан за една от водещите страни в света.

Столицата на Негев - обширната пустиня в южната част на Израел, се превърна в инкубатор на компютърни таланти и редица специализирани в киберсигурността стартъпи се установиха там.

Тези стартъпи, както и множество израелски и чуждестранни компании като Локхийд Мартин, Дойче Телеком, Оракъл или Ай Би Ем са се настанили в два свръхмодерни комплекса от индустриалния парк СайбърСпарк.

Там вече работят 1500 техници, инженери и учени експерти по киберсигурност. Много от тях са завършили компютърни науки в местния университет "Бен Гурион".

Като символи на симбиозата между университета и предприятията два тръгващи от гарата пешеходни моста свързват кампуса и СайбърСпарк.

"Създали сме идеална екосистема с интеграция между израелски фирми, чуждестранни многонационални компании, университета и израелски военни бази, специализирани в киберсигурността, които ще се преместят от района на Тел Авив в Беер Шева", изразява задоволство Том Ахи Дрор, ръководител на проекта СайбърСпарк в израелското Национално кибербюро.

"Тези елементи са налични в радиус от 100 метра, което позволява физическо взаимодействие между представителите на сигурността, университета и индустрията, израелци и чужденци. Те се срещат, разговарят и творят заедно", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на конференцията СайбърТек в Тел Авив.

Според Нетаняху Израел е една от любимите мишени на хакерите по света и развитието на киберсигурността е жизненоважно. Американските експерти Майкъл Айзънстат и Дейвид Полок през 2012 г. говореха за 1000 кибератаки в минута срещу Израел, с различна степен на значимост.

Успехът на Беер Шева като храм на киберсигурността "се дължи на факта, че тръгнахме от нулата преди четири години", обяснява заместник-кметът Тал Елал.

"Изготвихме проект, който точно да отговори на нуждите на специализираните в киберсигурността компании", добавя той.

Предвижда се изграждането на още два комплекса с 27 сгради.

Около 30 000 военни, сред които 7000 офицери, ще се настанят до няколко години в новите бази и технологични кампуси, които ще се построят на площ от 100 хектара близо до СайбърСпарк и около Беер Шева.

За да привлече хората, които се колебаят да напуснат динамичния Тел Авив, правителството предвижда премия от 18 000 долара (16 500 евро) за неженените офицери и 50 000 долара (46 000 евро) за семейства, които се съгласяват да живеят поне пет години в Беер Шева или околностите му.

Правителството дава едно рамо и на частния сектор. От началото на годината то отпуска тригодишна субсидия, равняваща се на 20 процента от заплатата, на работещи в сектора на киберсигурността фирми в Беер Шева.

Общинските власти очакват населението да се увеличи със 100 000 души за десет години.

Развитието на Беер Шева ще укрепи сектора на киберсигурността, който вече наброява в Израел 250 фирми, израелски и чуждестранни.

През 2015 г. износът на технологии, услуги и софтуер за киберсигурност достигна рекордните 3,5 милиарда долара (3,2 милиарда евро) по данни на Националното кибербюро.

Според Дуду Мимран, ръководител на лабораторията за иновации на германската телекомуникационна компания Дойче Телеком в Беер Шева, "киберсигурността има много добро бъдеще".

"Това е безкрайна надпревара, в която хакерите винаги имат преднина, защото те поемат инициативата, а след това ние трябва да намерим отговор, за да защитим фирмите, администрациите и частните лица", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Добри

преди 8 години

Да обърна внимание на БГ политиците в най-бързо изчезващата нация е че както се вижда за да има повече деца трябва финансово стимулиране и то значително - за първо, второ, трето и четвърто дете. И то само на българския етнос а не на индо-европейците. На неграмотни, безработни хора не трябва да се дават детски помощи за да се размножават.

4

Анонимен

преди 8 години

Израелския Hi-tec наема китайски програмисти. Заплатата за която китаеца работи 10 часа . е 3 пъти по- ниска от заплатата на израелския програмист.

3

Анонимен

преди 8 години

До Гневен българинКолкото и да ти се иска да е измислица, това е истина. не далече от Бершева е Димона. Поразрови се малко в нета но не на български и ще разбереш за какво става въпрос. Израел имат добри закони за народа си, отлична здравно осигуретелна система която е част от социалната система. Там здравното и социално министерство са заедно и министрите им са на половина на българските. Народа им не изкарва пари за министри, безделници, крадци.

fallback