Снимка: архив, Reuters
fallback

Бойци на Ал Кайда в Йемен се възползваха от конфликта в тази страна, за да превземат, без да срещнат съпротива, селище от югоизточната провинция Шабуа, предаде Франс прес, като се позова на племенни водачи и представител на местните власти.

Екстремистите са изградили контролни пунктове във и около Азан, разположено на път, свързващ Атак, столица на провинция Шабуа, и Мукала, столица на провинция Хадрамаут, която е в ръцете на терористичната мрежа от април.

Те са издигнали знамето на Ал Кайда на контролните си пунктове и са заели позиции в държавни сгради.

"Държавата отсъства и не е чудно, че вакуумът се запълва от Ал Кайда", коментира представител на местните власти, пожелал да запази анонимност.

Терористичната мрежа е с традиционно силни позиции в южната и югоизточната част на Йемен, възползвайки се от бунта срещу режима на бившия президент Али Абдула Салех. Радикалната групировка "Ислямска държава" обаче засилва присъствието си в Йемен, като през последните месеци пое отговорността за редица атентати във втория по големина град Аден.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 8 години

Те тия могат превземат тогава всяко село у нас останали са 5 човека на кръст а в тези които има повече то те са същите като тях !

1

Анонимен

преди 8 години

...abe neznam kakvo selce sa prevzeli, no poslednite meseci sauditcite iadur jak perdah ot husitite......v slucaia mai kravarskite naemnici ot Academy sa ucastvali...Vuprosa e -ZASTO??

fallback