Снимка: БТА

Държавният департамент на САЩ е публикувал около хиляда страници текст от електронната кореспонденция на бившия държавен секретар на страната Хилари Клинтън, получени от личния и пощенски сървър, предаде  ТАСС.

По-рано се очакваше, че до 29 януари Държавният департамент ще приключи с публикуването на документите, както бе предписано от съда, но от края на 2015 г. насам графикът по дейността бе нарушен.

"Ще ни е нужен още един месец“, заяви прессекретарят на ведомството Марк Тонер. Според него Държавният департамент е поискал преместването на крайната дата на 29 февруари, но отговорът на съда все още не е получен.

Държавният департамент обаче няма да публикува седем серии от електронни писма на Клинтън, съобщи говорителят Джон Кърби. 22-та имейла съдържат общо 37 страници. Степента на секретност на документите е била повишена по искане на разузнавателната общност, защото съдържат информация, сметната за свръхсекретна. Под документите имало гриф „строго секретно“, заради което няма как да бъдат представени на обществеността.

Те обаче не били класифицирани като поверителни по времето, когато са били изпратени, добави Кърби. Той отказа да уточни за какво става дума в имейлите.

Представители на предизборния щаб на Хилари Клинтън, която е претендент за номинацията на Демократическата партия, се обявиха против решението на държавния департамент. Според тях то е резултат от "вътрешни бюрократични борби" и "манията по прекомерно засекретяване на документи".

Скандалът, предизвикан от факта, че Клинтън е използвала личната си поща за служебни цели, позволи на републиканската опозиция да я обвини в сериозно нарушение на правилата за вътрешна сигурност. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase