Снимка: Reuters

Още 16 души умряха от глад в бунтовническия сирийски град Мадая, обсаден от проправителствени сили, откакто в средата на месеца там влязоха конвои с хуманитарна помощ. Това съобщи в комюнике хуманитарната организация "Лекари без граници", предаде Франс прес.

Според здравни работници, подпомагани от организацията в Мадая, 16 души са починали, откакто е била доставена хуманитарната помощ. Тя разполага с медицински свидетелства, ясно сочещи, че от 1 декември в Мадая са починали от глад 46 души. Фактически със сигурност са повече, тъй като има данни за умрели от глад в жилищата си, посочват хуманитарните дейци.

Още по темата

Те допълват, че в този град западно от Дамаск са регистрирани към момента още 320 случая на недохранване, включително 33-ма пациенти "в смъртна опасност".

Жителите на Мадая "продължават да умират от глад поради липса на конвои с хуманитарна помощ", изтъква организацията, като нарича ситуацията "неприемлива".

Организацията обвинява силите, верни на президента Башар Асад, че "продължават да блокират снабдяването на града с необходимите медицински материали и лекарства".

"В Мадая трябва незабавно да се подсигури постоянно и независимо медицинско присъствие, тъй като според нас здравната ситуация ще се влошава и занапред, а достъпът на жителите до грижи е крайно ограничен", алармира изпълнителният директор на организацията Брис дьо льо Вин.

Мадая, където са обсадени от месеци вече над 40 000 души, се превърна в символ на страданията, връхлетели гражданското население на Сирия след започването на войната през 2011 г., пише БТА.

Съдбата на този град е от значение и с оглед мирните преговори за Сирия, течащи в Женева.
Основните опозиционни групировки, преговарящи вече няколко дни в Рияд, настояват да бъде приложена резолюцията на ООН, изискваща да спре обстрелването на зоните с граждански лица и да бъде осигурен хуманитарен достъп до обсадените райони.

По данни на ООН, близо 486 000 сирийци живеят в градове, обсадени от войски на режима, бунтовници или джихадисти от "Ислямска държава". Хуманитарни сдружения неспирно изискват безусловен достъп до бедстващото гражданско население, какъвто предвижда международното хуманитарно право.

Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните операции, се оплака тази седмица, че сирийското правителство пренебрегва 75 на сто от тези искания за достъп, целящи доставка на хуманитарна помощ, отбелязва АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase