Споразумението между Google и британското правителство за плащане на 130 милиона паунда за невнесени данъци беше широко разкритикувано на Острова като “прекалено милостиво” спрямо големия играч от Силициевата долина.

При все това британският финансов министър Джордж Озбърн определи сделката като “победа”. Но в същото време Google е подгонен за далеч по-сериозни суми от данъчните власти в множество други европейски държави, пише БиБиСи.
 
Британската данъчна служба не разкри детайли по определянето на крайната сума, тъй като тази информация е конфиденциална. Службата обаче излезе със становище, че данъчните проблеми на Google са изчистени.

Преди близо 3 години, когато вече течеше разследване срещу компанията за избягване на данъци, пред парламентарна комисия един от шефовете на Google Мат Бритин разясни ситуацията от гледна точка на американския технологичен гигант.

Дейността на компанията във Великобритания се извършва чрез подизпълнители на централата в Ирландия. Така дължимите данъци за 2012-та година са свързани с работата на лондонските офиси, за която ирландската централа е изплатила 396 милиона паунда. След приспадане на всички разходи на подизпълнителите, счетоводната им печалба е 31 милиона паунда, което прави данък от 6 милиона.

Но интересният факт тук е, че компанията Google прави точно 4.9 милиарда паунда на британска територия за същия период, възползвайки се от дупките в данъчните разпоредби.

Google, както и други компании  от технологичния бранш, избират  Ирландия за център на европейския  си бизнес заради ниския корпоративен данък от 12.5%. Във Великобритания той е 20%, в Италия е 27 на сто, във Франция е 33%, в Германия 30-33%.
 
По този начин цялата печалба от продажби в Европа, накрая се облагат с 12.5 на сто, независимо на чия територия са реализирани. Страните с по-високи данъци настояват за унифициране на налозите, но подобно предложение среща яростен отпор именно от държави като Ирландия, чиито икономики са изключително зависими от чуждестранните инвестиции.
 
В тази ситуация Google си издейства споразумение с Великобритания, по силата на което ще регистрира част от приходите си на британска територия. Но това не значи, че гореспоменатата сума от 6 милиона паунда ще се увеличи значително, камо ли до ставка, която да отговаря на приходи от 5 милиарда паунда.

В Италия и Франция очакват далеч повече от Google. Властите и в двете страни са много по-агресивни, като френската полиция дори атакува офисите на компанията в страната. Този подход вероятно ще принуди Google да плати повече данъчни компенсации, въпреки че всъщност в Италия и Франция реализира по-малки приходи.

На Острова обаче разчитат на добри взаимоотношения с големите корпорации, което при всички положения води до повече инвестиции и по-големи приходи за хазната в дългосрочен план, макар и да са по-малко, отколкото биха могли да бъдат при по-агресивен подход в краткосрочен.

Европейската комисия вече години подготвя пакет от мерки, който да задължи компаниите да плащат данъци, там където реализират продажбите си, а не там, където е регистрирана самата фирма. Схемата, която напълно легално се използва от почти всички големи и средни играчи с централи в Ирландия, Люксембург, Малта.

Основният въпрос вече е докога...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase