Снимка: БТА
fallback

Иран ще подпише договор за купуване на 114 самолета Airbus по време на посещението в Париж на иранския президент Хасан Рохани, предвидено за 27 януари, съобщи "Франс прес".

Агенцията се позовава на иранския министър на транспорта Абас Ахунди, цитиран в ирански медии. Не се съобщава стойността на сделката, нито сроковете й.

Министърът е заявил, че Иран има нужда от 400 самолета за далечни полети и 100 за близки дестинации. В момента Иран има 256 самолета, от които в експлоатация са около 150 със средна възраст над 20 години, добави министърът.

От понеделник до сряда Рохани е на посещение в Италия и Франция. Това е първата му официална визита в Европа след влизането в сила на ядреното споразумение с Техеран и вдигането на международните санкции.

Отмяната им дава възможност Иран да обнови стария си парк от пътнически самолети.

Още икономически новини от България и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Боби

преди 8 години

До warna 18Неточно колега, Иран има много малко неща които не произвежда. Съвременни тежки ЗРК(купиха С-300 от РФ), Бойни и граждански Самолети. Бяла и черна техника по-вероятно не веднага това не им е приоритет. Виж сондажно оборудване и оборудване за Крекинг и прочие както оборудване за пустинно селско стопанство със сигурност.

17

warna

преди 8 години

майтапа на страна. Сега Иран ще закупува страшни много неща от самолети и оръжия до бяла и черна техника, автомобили. Точно както след падането на Желязната завеса западните компании протъркваха ръце заради отварянето на необятния "източен" пазар с население около 200 млн, души. за съжаление на не ни топли нищо. Пари ще направят западните компании. Какъв парадокс само...Европа и САЩ наложиха санкции на ИРан, сега същите ги свалят но и ще правят пари. демек "моркова и тоягата"

16

kokospa

преди 8 години

И товае само началото!!Иран търси освен 400 нови самолета и 2,5 млн.нови коли на година!За компютри,бяла техника не говориме.Имат интерес към построяването на поне 20 завода от американски и европейски фирми.Както споменах в един пост от преди седмица големият губещ от отварянето на Иран е Русия.Защото петрол и газ си имат!!!!

fallback