Даниъл Холцклоу. Снимка: Reuters
fallback

Бял бивш полицай бе осъден на 263 години затвор за изнасилване на чернокожи жени, предаде ТАСС.

Суровата присъда бе издадена от съд в централния щат Оклахома. Процесът срещу Даниъл Холцклоу, който започна през ноември, привлече широко медийно внимание, на първо място заради расовия подтекст.

Бившият полицай подложил на сексуално насилие общо 13 жени, всички те афроамериканки.

На 11 декември съдебното жури, съставено от бели и американци от азиатски произход, призна 29-годишния мъж за виновен по 18 от повдигнатите му 36 обвинения и препоръча той да бъде наказан максимално строго. Тогава Холцклоу се разплака, уверявайки, че е невинен.

Според властите полицаят от Оклахома сити упражнявал сексуално насилие над своите жертви - всички те бедни жени, имали си проблеми със закона - като ги заплашвал, че в противен случай отново ще бъдат съдени. Холцклоу бил уволнен от полицията през януари миналата година, след като му били повдигнати обвиненията.

През миналата и по-миналата година в Съединените щати имаше поредица случаи на насилие, някои от които с фатален изход, от страна на бели полицаи срещу чернокожи. Инцидентите привлякоха широко обществено и медийно внимание и предизвикаха вълна от съпътствани от насилие протести.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

ivailo1403

преди 8 години

Не вярвам , че ако *** изнасили 10-12 бели жени ще получи такава присъда. Изглежда, че чернокожите в САЩ са привилигировани.

30

Анонимен

преди 8 години

по 20,23 години на изнасилване!!!представете си!!!ето защо там не искат съдебна реформа!

29

Анонимен

преди 8 години

До 28 който е бесен че полицаите го питали защо пуши на обществено място и че му искали документите...мъжки, първо в Америка всеки има кола, ако си без кола пеша на улицата може нещо подозрително да правиш, второ никой ти не е виновен че не знаеш закона къде се пуши и къде не се пуши а иначе американците пушат електронни цигари, трето какъв полицай ще е ако не ти иска документите с твоя Занзибарски акцент ? Четвърто кой въобще знае за една от 190те страни или нещо от този род страни по света

fallback