Кадър: YouTube

Около един милион души по предварителни данни са се събрали в чеченската столица Грозни на митинг в подкрепа на лидерите на Русия и на Чечения Владимир Путин и Рамзан Кадиров, съобщи председателят на Съвета на профсъюзите на Чечения Хусайн Солтагереев, организатор на проявата, предаде ТАСС.

В митинга участват представители на обществени организации, държавни органи, студенти от Чечения и съседни райони. Те държат транспаранти с надписи като "На вас ви трябват велики сътресения, на нас ни трябва велика Русия" или "Подкрепям Кадиров".

От чеченското вътрешно министерство съобщиха, че в митинга участват над 800 хиляди души. Охраната се осигурява от над 5000 полицаи. Няма данни за нарушаване на реда.

Според Асошиейтед прес участниците в митинга са няколко десетки хиляди.

През последните седмици Кадиров заклейми независимите журналисти и опозиционните активисти и призова те да бъдат пратени в психиатрични клиники или да бъдат съдени като предатели в служба на враждебния Запад, отбелязва АП.

В миналото руски журналисти и опозиционни лидери са били ликвидирани, след като са критикували Путин или Кадиров, който се самоопределя като верен войник на Путин.

Участниците в митинга възхваляваха Кадиров за това, че е донесъл стабилност в населената предимно от мюсюлмани република след две сепаратистки войни и скандираха "Бог е велик!" и "Кадиров е руски патриот". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase