Снимка: Ройтерс

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер възнамерява да удължи наложения заради безпрецедентния приток на бежанци граничен контрол и след февруари. При това той не виждал времеви хоризонт, в който контролът може да бъде отменен, заяви министърът пред телевизионния канал MDR Info.

Припомняме, че през септември Германия за първи път наложи временен граничен контрол, след като Австрия пропусна в Бавария хиляди бежанци. 

Де Мезиер призна, че понякога в граничните области се случват хаотични събития. От няколко седмици обаче било възможно почти всеки мигрант, дошъл в Германия, да бъде регистриран пълноценно. "Отпращаме и хора, които нямат валидни документи за влизане и не желаят да кандидатстват за предоставяне на убежище", посочи той. 

Министърът не пожела да направи оценка за възможния брой бежанци, които през тази година могат да влязат в страната. "Но не можем отново да приемем 1 млн. души, а значително, значително по-малко".

Междувременно стана ясно, че половината от всички търсещи убежище в Европа мигранти са регистрирани само в три федерални провинции. Това са Северен Рейн-Вестфалия (21%), Бавария (16%) и Баден-Вюртемберг (13%), показват изчисления на Международната организация за миграцията (IOM). Изчисленията са на база на регистрациите в системата EASY през периода януари – септември 2015 г., пише Welt. И за тази година организацията предвижда подобно разпределение.  

Всичко за бежанската вълна четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase