Снимка: Reuters
fallback

Пакистански военни, полицаи и командоси водят престрелка с въоръжени нападатели в кампуса на университета "Баша Хан" в Северозападен Пакистан, съобщиха официални източници, цитирани от ДПА.

Убити са преподавател, студент и двама от шестимата нападатели. Около 50 души са ранени.

В кампуса на университета "Баша Хан" в град Шарсада, където се води престрелката, има най-малко 1000 студенти, заяви източник от пакистанската полиция.

Студент, който избягал от кампуса, каза пред местната телевизия "Дуня", че чул ожесточена стрелба и експлозии в университетския комплекс.

Според агенция Dawn загиналите по предварителни данни са 15 души. По думите на студент, евакуиран от сградата, нападателите са застреляли 60-70 души, но официално думите му не са потвърдени.

Не е ясно дали нападателите държат студенти или хора от персонала на университета за заложници, допълни източникът от пакистанската полиция.

Група бойци са щурмували кампуса, съобщи пакистанската полиция. Стрелбата продължава, чути са и две експлозии, предаде Ройтерс.

Бойците влезли в университета "Баша Хан", в северозападната провинция Хибер Пахтунхва, днес сутринта и открили огън по студенти и преподаватели в аудитории и общежития, казаха двама полицейски представители.

Заместник-ректорът на учебното заведение Фазал Рахим заяви пред репортери, че няколко студенти са останали в капан в сградите на кампуса.

На телевизионнитe кадри се вижда как в кампуса влизат войници, докато пред главния вход са се наредили линейки, а разтревожени родители се утешават взаимно.

"Предприехме операция в университета и опитваме да спасим студентите и персонала", каза полицейски представител.

Университетът "Баша Хан" носи името на основателя на либерална, антиталибанска политическа партия. Пакистанските талибани в миналото са я вземали на прицел заради политиката й, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

* Информацията е актуилизирана в 8.56 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

Що триете коментарите

6

Анонимен

преди 8 години

След сутрешната молитва разбрали, че изпитите по философия и СЪПРОМАТ остават, и нещо са се изнервили:)

5

Анонимен

преди 8 години

Борба за надмощие и власт. Религията е само инструмент за манипулация и контрол на "народните маси", за да не се люшкат насам-натам. "Талибани" азиатски вариант "Коза ностра".

fallback