Снимка: bgonair.bg

Сирийското правителство е разрешило на Русия да държи свои военновъздушни сили на територията на страната за неопределен период от време. Споразумението между Москва и Дамаск е договорено на 26 август, но е публикувано вчера, съобщава Блумбърг.

В документа се посочва, че Русия не носи отговорност за каквито и да е щети, нанесени по време на въздушната операция на Москва.

Персоналът на руските сили разполага с дипломатически имунитет и сирийските власти нямат право да влизат на територията на тяхната база без разрешение от руското командване. Дамаск също така няма право да инспектира руските доставки за страната, както и да претърсва руските самолети. Споразумението може да бъде прекратено от всяка от страните с едногодишно предизвестие.

Москва започна военна си кампания на 30 септември, като постепенно удвои флота и увеличи военните си самолети до 70 през ноември. Руските бомбардировачи са извършили над 5 500 полета от началото на кампанията, сочат данни на руското министерство на отбраната.

Междувременно Вашингтон съобщи, че американските ВВС са унищожили в последните няколко месеца редица сгради в иракския град Мосул, където терористите от групировката "Ислямска държава" са съхранявали големи суми пари в брой. По този начин екстремистката организация е понесла загуби, изчислявани на милиони долари.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase