Снимка: Twitter

Френското сатирично издание "Шарли Ебдо" за пореден път е на прицел. Не, не на джихадистите. Отново е подложено на критика заради една от карикатурите си, публикувани в изданието.

Миналият септември снимката на удавеният Айлан Курди шокира света и разкриха една друга същност на мигрантската криза в Европа.

Още по темата

От тогава "Шарли Ебдо" публикува не една и две карикатури, изобразяващи детето, чието телце беше изхвърлено от морето на турския бряг, пише британският "Daily Mail".

Последната обаче прави връзка между Айлан, мюсюлманско дете, и тълпите мигранти, за които се предполага, че стоят зад координираните сексуални нападения срещу жени в германският град Кьолн.

Айлан е показан като порастнал, изобразен със свинска зурла и преследващ уплашена жена.

От "Шарли Ебдо" се защитават, че така те иронизират ислямофобите и онези, които мразят мигрантите, но въпреки това са залети от критики в социалните мрежи. Много хора смятат, че изданието сее расизъм и разпространява омраза.

Потребителите в Twitter нарекоха карикатурата "отвратителна" и "безвкусна", а някои дори сравняват френското издание с "Щурмовакът" - антисемитистки вестник в Националсоциалистическа Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase