Снимка: Twitter

Депутатът либералдемократ от Държавната дума Иван Сухарев отправи до шефа на руското федерално следствие Александър Бастрикин искане за проверка срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо", съобщи ТАСС.

Френският седмичник "фактически пропагандира, че е правилно да се води терористична дейност именно срещу руски граждани", заявява парламентаристът, настоявайки за "законно и обосновано решение" по случая на Следствения комитет на Русия.

Във вчерашния си брой "Шарли ебдо" помести нова карикатура по повод катастрофата с руския самолет в Египет на 31 октомври, при която загинаха 224 души. Този път рисунката е публикувана на корицата на списанието и е с непристоен характер, отбелязва ТАСС, без да добави подробности.

Както личи от снимки, качени в световната мрежа, на карикатурата с текст "Катастрофата в Синай" е нарисуван самолет, към чиято задна част, наподобяваща анус, се приближава ракета. Надпис отдолу гласи: "Най-сетне порнофилм!".

Още по темата

Миналата седмица изданието публикува две карикатури във връзка с катастрофата, което предизвика остри протести в Русия. Френското външно министерство заяви в отговор, че държавното ръководство не се меси в дейността на редакцията, чиито служители могат свободно да изразяват мненията си, напомня ТАСС.

Повторното публикуване на карикатури по този повод "при одобрително мълчание на официалните лица" в Париж е знак, че се изличава границата между доброто и злото във френското общество, заяви днес пред журналисти Франц Клинцевич от външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията.

Но този "проблем не е наш, а на френското общество, и в крайна сметка ще го взриви отвътре", прогнозира руският сенатор.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase