Снимка: архив, Reuters
fallback

Броят на бежанците, пристигащи в Европейския съюз от Турция, не е намалял значително, откакто Брюксел се съгласи да предостави на Анкара 3 милиарда евро помощ в замяна на по-сериозни усилия в тази насока, пише британският в. "Файненшъл таймс", като цитира най-висшия служител на ЕС, отговарящ за справянето с миграционната криза.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза, че ще пътува за Турция в края на тази седмица, за да обсъди въпроса с турските власти. Според него Анкара трябва да положи повече усилия, за да изпълни условията на договорения през ноември съвместен план за действие.

Той направи изявлението в момент, когато в Германия нараства тревогата, че нейната съсредоточена върху Турция стратегия за спиране на потока от бежанци не дава достатъчно бърз резултат. В Германия миналата година пристигнаха над 1 милион бежанци, посочва вестникът.

Стратегията отново е подложена на критичен поглед след съобщенията за масови нападения срещу жени в Кьолн, извършени очевидно от мъже от северноафрикански и арабски произход в новогодишната нощ, изтъква изданието.

Антиимигрантски групи използваха случая, за да заявят, че тези събития свидетелстват за провала на бежанската политика на германския канцлер Ангела Меркел.

По данни на ООН броят на бежанците, пристигащи в Гърция, често е надвишавал 3000 души на ден през последните две седмици. Въпреки че това е по-малко от бройката в началото на декември, то все пак е достатъчно да пренатовари властите в Гърция и ЕС. Много лидери също така смятат, че намаляването на броя на пристигащите мигранти се дължи на лошото време, а не на усилията на Турция, отбелязва "Файненшъл таймс".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Ваймс

преди 8 години

Разбира се т0лерастите ще отидат в Турция и Ерд0ган ще им каже: естествено че трябва да намалее бежанския поток, но ни трябват още два милиарда защото средствата не ни достигат и после още два за да стабилизираме напълно границите и още пет накрая за да върнем "бежанците" по домовете им и още седем за възстановяване на инфраструктурата разрушена от войната и жилищата.Хайде сега евр0гейски т0лерасти и не0либерали почвайте да плащате както изнудвача повелява иначе знаете-паплачта чака на границите

28

ivailo1403

преди 8 години

Хахаххх, турците изглежда изклатиха баламите от западна Европа с няколко милиарда.

27

ядосана

преди 8 години

Потокът не бил намалял след милиардите, налети в турската икономика... Не може да бъде, каква изненада...

fallback