Снимка: bgonair.bg
fallback

Иран се готви да внесе доклад в Съвета за сигурност на ООН във връзка с ракетния обстрел от страна на саудитските военновъздушни сили срещу посолството на страната в столицата на Йемен. Напрежението между Саудистка Арабия и Иран ескалира след екзекуцията от страна на Рияд на шиитския духовен водач.

Властите в Техеран се заканиха да реагират на действията на Рияд в съответствие с международното право.

Вчера Иран обвини Саудитска Арабия, че военни самолети умишлено са атакували посолството му в Йемен. В резултат на въздушните удари са нанесени щети на сградата. Има и ранени служители. Според очевидци обаче въздушните удари са уцелили площад, намиращ се до посолството, а в двора му са се разпилели шрапнели и камъни.

Конфликтът между Иран и Саудитска Арабия се изостри след екзекуцията на шиитския духовен водач Нимр ал Нимр. В резултат на това Рияд скъса дипломатическите си връзки с Техеран. Кралството прекъсна и търговските си отношения с Иран и прекрати полетите до ислямската държава.

Примерът на Рияд беше последван и от Бахрейн, Судан, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Анализатори коментират, че конфликтът между Рияд и Техеран все повече намалява перспективите за решение на конфликта в Йемен.

През март миналата година водента от Саудитска Арабия коалиция започна военна операция в Йемен срещу шиитските бунтовници хути, които са подкрепяни от Иран.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

тихомир томов

преди 8 години

Само с доклад няма да се свърши нищо . Докато се плюнчат по доклада изстрелвайте ракетите !

6

Анонимен

преди 8 години

Много нагли тия саудитци бе искат да отстранят конкурента си под разни лозунги за ислям и да заграбят персийската нафта ама ще си строшат главата Китай стои зад Иран а китайците няма да искат скъп петрол.

5

Анонимен

преди 8 години

До Голям интересNedey da zabravish che sauditcite sa suniti a irancite shiiti ,v sveta suniti sa 1miliard 300 miliona a shiiti 200 miliona,TURCIA EGIPET,PAKISTAN sa sunitski darjavi

fallback