Снимка: БТА

Съединените щати са обезпокоени от съобщенията за нарастване на жертвите сред мирното население в Сирия след началото на руската въздушна операция в страната, заяви вчера на брифинг говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, цитиран от Ройтерс.

Неправителствени организации разпространиха "изключително тревожни" съобщения, че руски въздушни удари са убили стотици цивилни и са разрушили болници, училища и пазари, посочи Тонър.

Още по темата

Той изтъкна, че държавният секретар на САЩ Джон Кери е изразил във вчерашния си телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров безпокойство във връзка с цивилните жертви в Сирия.

Кери изразил също безпокойство във връзка с убийството на лидера на групировката "Джаиш ал Ислам" ("Армия на исляма") Захран Алуш при въздушен удар в покрайнините на столицата Дамаск в петък, предаде ТАСС.

По думите на Тонър, Алуш бил лидер на групировка, подкрепяща политическия процес за прекратяване на конфликта в Сирия. Говорителят на Държавния департамент отбеляза, че САЩ не са напълно сигурни, че именно руски въздушен удар е убил Алуш, но отново заяви, че Русия така или иначе подкрепя правителството на сирийския президент Башар Асад и "помага на режима по-активно да нанася удари", съобщи ТАСС. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase