Снимка: архив Reuters
fallback

Американските сили откриха наръчник на "Ислямска държава" към поклонниците си как да се държат към жените в плен. Откритието на документите е станало през май, по време на спецоперация, при която беше убит финансовия шеф на ИД Абу Саяф.

Oще по темата

Според информация на Ройтерс "теолози" на групировката са издали подробни предписания какви трябва да са сексуалните отношения на собствениците на поробени от ИД жени с тях.

Експерти предполагат, че действието е предприето в опит да се овладеят злоупотребите при третирането на пленените жени, както ги наричат те. т.нар. "фетва" има силата на закон и показва как групировката се опитва да тълкува по своему вековни учения, за да оправдае сексуалното заробване на жени на териториите под неин контрол.

Фетвите са само част от многото документи, които разкриват как е организирана "Ислямска държава" - от управлението на паричните потоци, през използването на откраднатия петрол и античните предмети, до отношението към поробеното население.

Документи регламентиращи всеки от тези аспекти от живота в плен на ИД са били открити по време на спецакции.

Според наръчника, регулиращ отношението към жените в плен, е забранено на баща и син да имат сексуални отношения с една и съща робиня, както и собственик да има подобни отношения едновременно с майка и дъщеря. Забраняват се и отношения с робиня, която е "съсобственост" на няколко души.

ООН, както и правозащитни организации обвиняват ИД в системно отвличане и изнасилване на хиляди жени и момичета, най-вече от язидското малцинство в Северен Ирак. Много от тях са били дадени на бойците като награда или са били продадени като сексуални робини.

Откритата фетвата е най-обстойното предписание, относно отношенията към робините. Тя съветва собствениците им "да проявяват състрадание и да бъдат добри с тях, да не ги унижават и да не им възлагат работа, която не могат да вършат". Освен това собственикът не бива да продава робинята на човек, за когото знае, че ще я малтретира.

Професор Абдел Фатах Алауари, декан на Ислямския теологичен университет "Ал Азхар" - 1000-годишен център за ислямски науки в Египет - казва, че "Ислямска държава" няма нищо общо с исляма и преднамерено изопачава вековни предписания, които имат за цел да сложат край на робството, а не да го насърчават.

"Ислямът проповядва освобождаване на робите, а не поробване. При появата на исляма робството вече го е имало. Юдаизмът, християнството, древногръцката, римската и персийската цивилизации са го практикували и са превръщали жените на враговете си в свои наложници. Ислямът смята това за нещо отвратително и е положил усилия постепенно да го премахне", коментира Алуари.

През септември 2014 г. над 120 ислямски учени от цял свят изпратиха открито писмо до водача на ИД Абу Бакр ал Багдади, в което обориха религиозните аргументи за много от действията му. Учените специално подчертаха, че връщането на робството е забранено от исляма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Кукувица

преди 8 години

Истината е расистка

20

Българин

преди 8 години

Какви са тези тълкования на наръчници на терористи!Ьми те трябва да се унищожават, а не да се занимаваме с тях!ООН и правозащитници разни "обвинявали" ***(Л)-ОТИТЕ, че нарушавали това или онова... Дрън, Дрън, Дрън!Унищожаване до корен на това зло, това е решението, а не разни елегантни и йезуитски речи и статии!!!

19

кл

преди 8 години

Ислямска държава представлява ЦРУ Наръчника се издава от ЦРУ и САщ Сатанистите искат да съсипят света това е целта.

fallback