Снимка: архив, Reuters

Тази година може и да бъде запомнена с варелите бомби, обезглавяванията и клането в "Батаклан", но психолог от Харвард смята, че се запазва учудваща и дългосрочна тенденция на спад на насилието, пише Джоузеф Д'Урсо от Фондацията "Томсън Ройтерс".

Войните вече са доста по-малко и не са толкова кървави, колкото в близкото минало, тероризмът е рядкост, а европейската бежанска криза не е нищо ново, каза Стивън Пинкър, автор на бестселъри в областта на науката.

"Новините са систематично подвеждащ начин за разбиране на случващото се в света", заяви той в интервю за Фондацията "Томсън Ройтерс".

Само за последните пет години конфликти приключиха в Чад, Перу, Иран, Индия, Шри Ланка, Индия и Ангола, а ако водените сега мирни преговори в Колумбия са успешни, то тогава войната ще изчезне напълно от Западното полукълбо, смята Пинкър.

В своята книга от 2011 г. "По-добрите ангели на нашата природа" той определя намаляването на насилието като "най-значимото и най-недооцененото събитие в историята на човешкия род".

В сравнение с по-голямата част от следвоенния период 2015 г. бе относително мирна, а в сравнение с предишните векове тя е изключително мирна. Все пак през последните няколко години се наблюдава леко увеличение на жертвите на насилие по света.

Дългосрочната тенденция е низходяща, смята Пинкър, като се позова на информацията от Програмата на Университета на Упсала в Швеция за изследване на данните за конфликти, както и от Института за изследване на мира в норвежката столица Осло, които водят статистика на жертвите на военни действия.

Точно както канибализмът и робството почти са изчезнали в съвременния свят, един ден е възможно да изчезнат и другите залязващи форми на насилие като смъртното наказание и войните между държавите, смята той.

"За период от 500 години западноевропейските страни са започвали по две нови войни на година. От Втората световна война те не са започнали нито една", каза той, отбелязвайки, че през последните години повечето жертви при бойни действия са били в граждански войни.

Тимъти Снайдър, историк от американския Университет в Йейл, който критикува някои от методите на Пинкър, не е такъв оптимист.

"Тревога за настоящето и бъдещето буди фактът, че рухването на държави и глобалното затопляне - поотделно или във взаимодействие, може да сложат край на изключителния период на мир, към който сме привикнали", каза той пред Фондацията "Томсън Ройтерс". "Ако смятаме, че мирът е автоматична даденост, може да станем безучастни към факторите, които го осигуряват."

Пинкър смята, че нарасналият брой на жертвите на насилие през последните години се дължи на "бруталността на (сирийския президент Башар) Асад, джихадисткия екстремизъм и авантюризма на (руския президент) Путин в Украйна".

Но той посочва, че географският обхват на войните се свива. "Преди войни е имало по цялото земно кълбо, като между 1945 и 1990 г. те са били 30, с над 100 хиляди загинали, включително войните в Гърция, Китай, Мозамбик, Алжир, Тибет, Гватемала, Уганда и Източен Тимор", каза Пинкър.

"Ако изключим миналогодишните малки войни в Украйна, зоната на война се е свила до нещо като полумесец, простиращ се от Централна Африка, минаващ през Близкия изток и стигащ до Южна Азия."

В "По-добрите ангели на нашата природа" Пинкър твърди, че почти всеки друг вид насилие, включително убийствата, смъртното наказание, домашното насилие, изтезанията и ловът също е намалял драстично.

Атентатите като тези, при които загинаха цивилни в Париж, Анкара, Калифорния, Бейрут и Гариса в Кения тази година са големи новини, защото са рядкост, заяви Пинкър.

"Безразборните стрелби предизвикват огромна медийна гласност, но те са причина само за малка част от жертвите. Именно за това авторите им ги извършват - убийството на неколцина невинни наведнъж е единствената и безпогрешна рецепта да привлечеш общественото внимание към себе си или към каузата ти."

Но нападането на цивилни в името на политическа кауза не е нищо ново. В Европа повече хора са били убити от марксистки, националистически и сепаратистки групировки през 70-те и 80-те години, отколкото от радикални ислямисти през миналото и сегашното десетилетие, сочи изследването на Пинкър.

Психологът има по-различна гледна точка от повечето и по отношение на бежанската криза в Европа, при която тази година над един милион бежанци и мигранти пристигнаха в Европейския съюз, почти половината бягащи от бруталната гражданска война в Сирия.

Европа е трябвало да се справя с 60 милиона принудени да напуснат домовете си хора след Втората световна война, което се равнява на общия брой на разселените хора по света в наши дни, посочи Паркър.

Въпреки успокоителната му оценка за новините на 2015 г. той не желае да прогнозира какво ще донесе 2016 година. "Социолозите не трябва никога да предсказват бъдещето. Имаме си достатъчно главоболия в предсказването на миналото."
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase