Снимка: bTV

След последния конфликт между Москва и Анкара Турция отново стана освободител, а Русия – освободител. Това обаче е политически примитивно и не отговаря на интересите на България, обяви посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски пред bTV.

Тя коментира визитата на турския премиер Ахмет Давутоглу у нас през миналата седмица.

Още по темата

Според Нейнски конфликтът между Турция и Русия е преминал на друго ниво. Тя припомни, че макар напрежението да продължава словесно, на хоризонта не се забелязват санкции в сферата на енергетиката.

Посланикът ни в Анкара обясни, че страната ни има интерес да поддържа добри отношения със съседите си. Тя съобщи, че посещението на Давутоглу у нас е било само за опипване на почвата. Сериозната среща между България и Турция предстои през април, когато двете правителства ще разговарят.

По време на визитата на Давутоглу миналата седмица темите са били две – изграждането на интерконекторна връзка между България и Труция и пускането на високоскоростен влак от София до Истанбул.

Нейнски обясни и че доминантната тема в момента е сближаването на Турция и ЕС. Според нея страната ни има полза от съсед, за който важат европейските правила. Затова България може да е добронамерен глас за Турция в ЕС, но без това да е в ущърб на интересите ни.

Посланикът ни в Анкара съобщи и че България и Турция работят по възстановяването на желязната църква Свети Стефан в Истанбул.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase