Снимка: архив, Reuters
fallback
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви тази вечер, че изглежда не е постигнато съгласие по два ключови въпроса преди началото на новия кръг от преговори за Сирия днес в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.
 
Иран не е видял приемлив за него списък на сирийските опозиционни групи, които могат да участват в мирни преговори. Няма и списък на сирийските групировки, които вместо това трябва да бъдат смятани за терористични организации, пише БТА.
 
"Действащи членове на Ал Каида не удовлетворяват условията, които поставяме за членове на опозицията", подчерта Зариф. Все още не знаем и дали ще бъде постигнат напредък в преговорите, целящи да сложат край на конфликта в Сирия, добави Зариф.
Oще по темата
 
Иран е важен съюзник на режима на Башар Асад и ще присъства на преговорите, водени от Русия и САЩ. Руският представител в ООН Виталий Чуркин обаче заяви пред медиите, че вижда опити подкопаване на изявленията, които са били договорени в обсъжданията на Сирия до момента.
 
Чуркин не съобщи подробности, но в мирния план, договорен във Виена, се определя краен срок до 1 януари за начало на преговорите между режима на Асад и опозицията, последвани от свободни и честни избори до 18 месеца, припомня АП.
 
Дипломати съобщават, че петте постоянни членки на Съвета за сигурност не са постигнали споразумение за текста на проекторезолюцията, която се очаква да бъде приета след преговорите днес. "Не съм сигурен, че това ще се случи", заяви Чуркин.
 
Русия и Западът продължават да бъдат разделени по един основен проблем в преговорите за политическия преход - съдбата на сирийския президент Башар Асад, отбелязва АП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 8 години

Башар Асад - проблемът НА САЩ в преговорите за Сирия.Иначе проблеми тези дето се борят за правота нямат!

24

Анонимен

преди 8 години

Verno e no Rusia e velika a sapasa se raspada posvolava sapasa da Bade sadrupani sa sajalenie bG e nsi bednata sasipana darjava ot nekadarnizi politizi Mutri i mutresi rumania 4ehoy jugoslavija garzia sa mnogo Po napred i bogati a bG kade e koi ja sasipa koi mladite sa pravi 4e bagat a starite Umirat V selata 135 lv sa ostavili stari Hora da muserstvat glad

23

Боби

преди 8 години

До OdysseusСам не си вярваш нали за внимателния анализ?Сърбия 98 - ГРЪМНАХА ПОСОЛСТВОТО НА КИТАЙИРАК - Не знам колко сватби погребаха и това са само тези дето сме разбрали след филтрацията на новините...Болници в Афганистан...Сирия за последната седмица 3 пъти бяха удряни Сирийски складове които никога не са принадлежали на опозицията та да имат "Стара" информация ХАмериканцитеЗащо в Алепо което скоро ще бъде превзето от АСАД се бомбардира ВОДОПРОВОДА?Много точно определени цели хе хе хе

fallback