Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Към лятото на 2015 г. ИД контролира повече от 5000 центъра, които представляват историческа и архитектурна ценност за световната култура. Това съобщи пред нацианална телевизия Bulgaria ON AIR журналистът и изследовател Христо Петров. По думите му в момента в Сирия е останал един единствен исторически център от пет.

"Проблемът не е само в материалните носители на тази култура, а че унищожавайки тези паметници по един или друг начин - дали с булдозери или чрез нелегална търговия и изнасянето им на световния пазар за антики - ИД преследва две основни цели - набавяне на ресурс за своята криминална дейност, а втората цел, която не е по-малко важна е заличаване на културното и историческо наследство на тези земи. Представете си тези хора, бежанците - те няма къде да се върнат, защото тази земя не е тяхната, паметниците на техните деди ги няма, гробищата, църквите, няма ги дори и джамиите. Това е първата негативна част, а след това и световната загуба", обясни Петров.

В Палмира има паметници от римско време, там е концентрирана цялаjd човешка цивилизация. Търговията, която ИД развива, е много добре организирана, добави Петров и поясни, че за търговията с антики ИДИЛ има пазар в Европа и в САЩ.

"Палмира е едно от петте места в Сирия, обявено като световно съкровище на културата под егидата на UNESCO. Преди Палмира бяха унищожени Бостра, пазарът в Халеб, археологическият център в северна Сирия и какво остана - единствено старата част в Дамаск, тоест останал е един единствен исторически център в Сирия от пет", добави журналистът.

В ИД е създадено специално Министерство на културата и отдел за антики и именно той дава разрешения за търговия с определне вид антики.

"Първите години се плащаше 10% от стойността на съответния паметник, които оставаха за ИД. През последните 6 месеца заради намаляване на прихода от търговия с петрол тази такса е увеличена на 30%. Другото интересно е, че ИД наема археолози - специалисти да работят за нея. Осигурява охраната за тези обекти, както и техника за тяхното откриване и разкриване", съобщи журналистът.

Това е едно престъпно бездействие на световната общност, защото през 2012 година, когато в Сирия се унищожаваха първите християнски паметници, всички мълчаха, допълни той.

Това, което губим не е само от римско време, там има паметници и места на културата, които бележат началото на цивилизацията в нашия свят, добави експертът по стара римска история проф. Диляна Ботева от Софийски университет "Св. Климент Охридски".

"Има обекти от 9-то хилядолетие преди Христа и всички те са в сферата на военните действия и дори и да не се обект на таково целенасочено разрушение като в Палмира, те са обект на унищожение, защото там се взривява, там падат бомби. Ставаме свидетели на едно потресаващо унищожение на световното наследство. Никога не сме си представяли някога, че може да се случи нещо", поясни проф. Ботева.

"Още през 2011 г. САЩ натискаха UNESCO да изключи Сирия от мястото, което й се полага в тази организация. Благодарение на председателя й - Ирина Бокова, това не се случи", разказа Петров.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

Те продават някои тях, и се намират на турските пазари ! Това показаха някои новини на САЩ , дали знаят "цената "им , вземат ли се мерки , никой не отива по далеч .

7

д

преди 8 години

"контролира" е малко пресилено...по скоро е нещо като бесен кон в стъкларски магазин:)

6

факт

преди 8 години

ДИВАЦИ..!!!

fallback