Ирина Бокова. Снимка: архив, Reuters
fallback

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че ако за нов ръководител на ООН за първи път бъде избрана жена, в Русия ще се отнесат положително към това. В избора за нов генерален секретар на ООН участват няколко жени – държавни дейци от страни от Източна Европа. Русия не изразява открито своите предпочитания, но във външнополитическите среди посочват като възможен фаворит в надпреварата за поста генерален секретар българката Ирина Бокова, пише Газета.ru.

Пълният списък на претендентите за поста шеф на ООН ще бъде сформиран през пролетта, но имената на евентуалните кандидати вече са известни. Очаква се новият генерален секретар на ООН да бъде представител на Източна Европа, посочва руското издание.

Oще по темата

То отбелязва любопитния факт, че за първи път мнозинството от претендентите за генерален секретар на ООН са жени. Според различни източници за поста ще се съревновават външният министър на Хърватия Весна Пусич, от Литва - президентът Даля Грибаускайте, от Аржентина — бившият президент Мишел Бачелет, от Канада — администраторът на програмата за развитие на ООН Хелън Кларк, от Дания — премиерът Хелле Торнинг-Шмит.

В списъка са и две представителки на България – международният дипломат Кристалина Георгиева, в момента еврокомисар, и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Русия няма да издига свой кандидат за поста, но по косвени признаци в страната вече са избрали своя фаворит – това е Ирина Бокова.

В интервю за ТАСС през септември постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза, че Русия подкрепя представителите на "източноевропейската група", като при това внимателно отдели именно Бокова.

"По мое мнение това са много достойни хора, които могат да оглавят организацията – каза Чуркин. - Сред тях има и жена – Ирина Бокова. Съдейки по всичко, ще се появят още жени кандидати, така че мисля, в крайна сметка всички ще бъдат доволни".

Интересът към кандидатурата на Бокова от страна на руските официални лица е напълно обясним. Дипломат от кариерата, работила в международни организации още по времето на социалистическа България, тя се познава добре с мнозина в Русия, завършила е Московския държавен институт за международни отношения - главната ковачница на руската дипломация.

"Тя е специалист от висока класа, истински дипломат, има биография на човек, който не е вчерашен", казва бившият заместник шеф на ООН Сергей Орджоникидзе. Той  отбелязва безупречното й владеене на руски език.

"Тя говори руски така, че не веднага можеш да разбереш, че не е рускиня. Всеки, който е учил в Русия, не може да бъде равнодушен към нашата страна".

Известно е, че и еврокомисарят Кристалина Георгиева иска да си осигури подкрепата на Русия при издигането на своята кандидатура за генерален секретар на ООН. От руските политически среди обаче отбелязват, че Георгиева не е дипломат, а икономист.

В Русия също така се отнасят крайно негативно към факта, че Георгиева подкрепи антируските санкции. Освен това тя е тясно свързана с Джордж Сорос, поддържа приятелски отношения с него. По информация на Газета.ru всички тези съображения са били сведени от руските дипломати до сведението на българското ръководство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Скарфейс

преди 8 години

Е има си хас Русия да не я признае - признат комунист от сой

36

Треа а са фнимава

преди 8 години

Треа а са вардат вече колите пред сградата на ООН, шо ако иде и племеннико й там...

35

Анонимен

преди 8 години

след руската подкрепа вече е сигурно че няма да бъде избрана

fallback