Снимка: Reuters, архив

Стотици имигранти, търсещи убежище в Норвегия, притежават снимки на екзекуции и отразяни глави на мобилните си телефони, съобщава "Дейли мейл".

Разкритието идва месец след парижките атаки и на фона на продължаващата имигрантска криза. Полицията признава, че увеличеният поток ги е принудил да затегнат проверките на входа на страната.

В телефоните са открити стотици снимки и видеоклипове на екзекуции и други брутални кадри като хора с отрязани ръце или отразани глави. Сред снимките имало и кадри на мъртви деца и други жертви на тероризма.

Имало и много снимки на знамена и символи на "Ислямска държава", съобщава норвежкия вестник Nettavisen.

Ерик Хогланд, ръговодител на програма за убежища, посочи, че е възможно изображенията да са били в телефоните по някакви други, невинни причини. Можело снимките да са просто свидетелства за войната и ужасите, от които бягат от родината си. Другата хипотеза е снимките да са в телефоните, за да преминават по-лесно в контролирани от джихадистите райони, представяйки се за част от тях.

По-рано този месец в поредно видео на "Ислямска държава" джихадистите се похвалиха, че имат планове да се възползват от мигрантската криза и да вкарат още джихадисти в Европа.

Американските власти пък обявиха тази седмица, че имат основателни притеснения, че "Ислямска държава" са се снабдили с печатна машина за паспорти и лесно могат да фалшифицират западни документи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase