Снимка: архив, Ройтерс

Американският президент Барак Обама приветства Парижкото споразумение за климата като силно и историческо в произнесена от него реч в Белия дом след постигането му. Той го определи като най-добрия шанс за спасяване на планетата от последиците от глобалното изменение на климата, предаде Ройтерс.

Както Dnes.bg писа, представителите на 195 държави приеха в Париж първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура.

Още по темата
"Днес американският народ може да бъде горд, защото това историческо споразумение е признание за американското лидерство. През последните седем години превърнахме САЩ в глобален лидер в борбата с изменението на климата", посочи Обама.

Той заяви, че това споразумение показва какви възможности има, когато светът е единен. "Споразумението е най-добрият ни шанс да спасим планетата, която имаме", добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел също приведства постигнатото споразумение.

"С приетото днес споразумение за климата световната общност за пръв път се ангажира да се бори с глобалното изменение на климата", каза Меркел в Берлин.

Тя благодари на френския президент за старателната подготовка, умелото справяне с преговорите, както и за гостоприемството му.

Париж ще остане свързан завинаги с този исторически обрат в глобалната политика в областта на климата, добави Меркел.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък заяви, че светът е получил спасително въже, последен шанс да предаде на бъдещите поколения по-здрава планета.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун и шефът на МВФ Кристин Лагард също определиха приетото споразумение като историческо и приветстваха решението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase