Снимка: БТА
fallback

Френската крайна десница не успя днес да спечели нито един регион на втория тур на регионалните избори, след като постигна рекорден успех на първия тур. Избирателите подкрепиха традиционните партии, за да не допуснат Националният фронт да дойде на власт, предаде Франс прес.

Тези прогнозни резултати са плесница за трите главни лица на Националния фронт: неговата председателка Марин льо Пен, която претърпя поражение на север, племенницата й Марион Марешал-льо Пен, губеща на юг, и стратегът на партията Флориан Филипо, губещ на изток.

Дясната опозиция - партията "Републиканците" на бившия президент Никола Саркози, както и съюзниците й,  печелят най-малко пет региона, а управляващата левица - поне три от общо тринайсет.

АФП цитира политолога Жан-Ив Камю, че резултатът от втория тур на регионалните избори - последните преди президентските през 2017 г., "изглежда потвърждава тенденцията, че НФ е в безизходица: той се представя отлично на първия тур, но не може да направи нищо повече". За 2017 г. социологическите агенции прогнозират, че Марин льо Пен ще се класира за втория тур, след като получи най-много гласове на първия.

13-те френски региона, преначертани миналата година, за да станат сходни с германските провинции, са единствените административни единици, които могат да оказват пряка помощ на предприятията. Те имат и правомощия в образованието и транспорта.

След като на първия тур на 6 декември НФ получи най-висок процент гласове - 28 на сто на национално равнище, Марин льо Пен се надяваше да спечели няколко от 13-те региона. Тя залагаше на отлива от традиционните партии, неспособни да се справят с икономическата криза, и на страховете, породени от джихадистките атентати на 13 ноември в Париж, посочва АФП.

През изминалата седмица премиерът социалист Манюел Валс размаха заплахата от гражданска война, ако НФ дойде на власт. Участието на избирателите на втория тур бе значително по-голямо, отколкото на първия, добавя БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Наблюдател

преди 8 години

Така ще е до следващия терористичен акт там.

15

Анонимен

преди 8 години

До Членска карта 7 но русия ще изчезне много по рано

14

Анонимен

преди 8 години

Нека пак да вземе заем от Путин и да се опита да спечели. Следващият път може и да успее.

fallback