Снимка: БТА
fallback

Нападението в Калифорния бе терористичен акт за избиване на невинни хора, заяви президентът на САЩ Барак Обама в телевизионно обръщение, предавано от Овалния кабинет в Белия дом.

"Засега няма никаква индикация, че убийците са били направлявани от терористична група от чужбина. Ясно е обаче, че тези двама души са поели по зловредния път на радикализацията", каза Обама, цитиран от Ройтерс.

Той нарече бандити и убийци членовете на групировката Ислямска държава и обеща, че САЩ ще преследват терористите където и да се намират. "Ще унищожим групировката Ислямска държава и всяка друга организация, която се опита да ни навреди", зарече се президентът.

Обама отново подчерта, че заплахата от тероризма е реална, “но ние ще се справим с нея". "Знам, че след толкова много война, мнозина американци задават въпроса дали сме изправени срещу злокачествено заболяване, за което няма лечение", продължи той. "Свидетели се как терористите полагат все по-големи усилия да тровят умовете на хора като бомбаджиите на Бостънския маратон или убийците от Сан Бернардино", каза Обама и призова мюсюлманите да се борят срещу екстремистките идеологии.

"Не можем да се обърнем едни срещу други и да допуснем тази война да бъде определяна като война между Америка и Исляма", каза президентът.

Той посочи още, че САЩ и съюзниците им разширяват борбата срещу Ислямска държава и приветства усилията на Великобритания, Франция и Германия, които засилиха участието си в тази борба. “САЩ увеличиха бомбардировките срещу петролната инфраструктура на Ислямска държава и ще продължат да обучават и снабдяват умерените бунтовници в Ирак и Сирия”, каза президентът. Но САЩ няма да се оставят да бъдат въвлечени в сухопътна война срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия, подчерта той.

Обама прикани Конгреса да приеме закони, с които да засили контрола над личните оръжия, тъй като убийците от Сан Бернардино са успели лесно и законно да си набавят истински оръжеен арсенал.

Президентът направи телевизионното обръщение четири дни след като роденият в САЩ Саид Фарук и съпругата му Ташфин Малик, и двамата с пакистански произход, откриха огън в социален център в Сан Бернардино, Калифорния и убиха 14 души. Двамата бяха застреляни по-късно от полицията.

Обама поиска министерството на вътрешната сигурност и Държавният департамент да преразгледат визовата програма К-1 за годеници, използвана от двамата нападатели, които застреляха 14 души в Сан Бернардино. Има данни, че Фарук и Малик са били нападатели "единаци", които са се радикализирали от пропагандата на Ислямска държава и са действали самостоятелно, поради което не са били наблюдавани от властите, отбелязва БТА.

Ако се докаже, че е било свързано или мотивирано от войнстващия ислямизъм в чужбина, кървавото нападение в Сан Бернардино ще се окаже най-смъртоносното на американска земя след терористичните атаки в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г., добавя Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

да,ама не

преди 8 години

Браво ,господин Обама добри вицове разказва!Само,че фактите друго показват-техният съюзник Турция засега свали руски самолет и уби пилота му.Лично господин Обама подкрепи Турция за действията и в полза на ИДИЛ.Така,че той не казва истината също като много възрастен ром.

34

Анонимен

преди 8 години

Обама няма да унищожи ид , той ще стреля по законното сирийско управление, помнете ми думата / ид се подържат от сащ така че те няма да ги унищожат

33

Философски казано

преди 8 години

Западът е пред морален фалит .По скоро идеен такъв.Вижда се по разностранните сигнали .Не става дума за лидери ,защото там още през 60 те е било предприето флустрирането на човешката раса .Сега им се връща като липса на елитарно водачество .Разчитат на технологиите ,защото само по себе си човека вече го няма на запад в смисъла на Бог ,Църква вяра. Както каза папа Бенедикт 21 век ще е мъчителен за християните.Ще напомня 5/6 век ,когато са изоставени сами сред варварството със слаба помощ от ИРИ

fallback