Снимка: bgonair.bg

В центъра на Атина митинг на анархистите прерасна в сблъсък с полицията. Демонстрантите хвърляха камъни и бутилки със запалителна течност срещу органите на реда.

Недоволството на протестиращите бе насочено срещу посещението на американския държавен секретар Джон Кери и новия бюджет, одобрен от парламента за следващата година.

Пристигането на американския топ дипломат съвпадна и с митинга "черен декември", който анархистите в Гърция организират ежегодно. Радикално настроените младежи излизат на митинг на 6 декември в памет на смъртта на 15-годишно момче, което през 2008 г. бе убито по погрешка от полицаите.

Около триста души се опитаха да влязат в зданието на университета, където се намираше Кери, но органите на реда успяха да удържат тълпата. Повод за недоволство беше още одобреният бюджет за 2016 година, в който са заложени над 5 милиарда евро допълнително от намаляване на разходите и още 2 млрд. от повишаване на данъците.

Промените разбира се са направени по искане на международните кредитори. Проектът на финансовия министър Евклидис Цакалотос получи 153 гласа "за" срещу 145 гласа "против".

Междувременно финансовите министри на еврозоната ще направят преглед на напредъка на реформите, които Гърция трябва да извърши до края на годината, за да получи достъп до нов транш от 1 милиард евро по третия си спасителен заем.

Правителството на премиера Алексис Ципрас предвижда нулев икономически растеж през тази година и 0.7% през следващата. Ципрас заяви пред парламента, че растежът ще се възобнови през втората половина на 2016 г. и един силен туристически сезон би помогнал да се избегне рецесия.

Въпреки орязването на разходите дългът се очаква да нарасне до 327.6 милиарда евро или малко по-малко от 190 процента от брутния вътрешен продукт на Гърция.

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase