Снимка: Pixabay/Sparks_Cologne

Над двеста предполагаеми членове на терористични организации са били заловени на границите на Турция с България и Гърция през последните пет месеца, съобщи валията на Одрин Юнус Сезер, цитиран от турската агенция ДХА (DHA).

Валията засегна въпроси, свързани с преминаването през граничните пунктове на членове на терористични организации и трафика на мигранти, в изказване след среща с директори на държавни институции, посветена на обществения ред.

По думите на Сезер през последните пет месеца на границата на Турция с България и Гърция са арестувани общо 210 заподозрени членове на различни терористични организации. В същото време той посочи, че преминаването на нелегални мигранти през границата е намаляло.

"Особено по маршрута през Одрин се наблюдава намаляване на миграционния поток с 90 процента. Това е много значимо число. Това показва, че предприетите мерки са точни", каза валията и подчерта, че борбата с трафика на мигранти продължава без прекъсване.

"Тази година сме заловили 8467 нелегални мигранти през изминалите пет месеца. 3021 души сме заловили само през май, което е с 50 процента повече в сравнение с миналата година", посочи той.

Сезер заяви също, че интензивността на преминаванията на пътници и превозни средства през граничните пунктове продължава да се увеличава.

"Имаме 10-процентно увеличение на броя на превозните средства през първите пет месеца на годината, което съответства на 1 475 273 влизания и излизания на превозни средства. През май са влезли и излезли 440 540 превозни средства, което също е увеличение от 10 на сто в сравнение с миналата година", каза той.

По думите на валията се наблюдава и значително увеличение на иззетите наркотици.

"През първите пет месеца на 2024 г. в Одрин има увеличение от 71 процента на конфискациите на наркотици в сравнение с предходната година", каза Сезер, като посочи, че са иззети най-вече канабис, кокаин, екстази и синтетични наркотици.

"Само през май на нашите гранични пунктове заловихме 641 килограма канабис", посочи той, добавяйки, че 17 души са арестувани в тази връзка и много хора се разпитват..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase