Снимка: архив, Reuters

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили бе лишен от гражданство на страната, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Грузинските власти аргументираха това решение с националното законодателство, което забранява двойното гражданство. По-рано тази година Саакашвили стана гражданин на Украйна.

Бившият грузински президент определи решението като политически мотивирано. Според него целта е той да не може да оглави своя политически блок на парламентарните избори в бившата съветска република догодина.

Президент на Грузия от 2004 до 2013 г., Саакашвили напусна страната, след като му бяха повдигнати обвинения в злоупотреба с власт. Неговата партия е в опозиция от 2012 г., когато загуби парламентарните избори от нова формация, основана от милиардера Бидзина Иванишвили, който е натрупал своето състояние в Русия.

Бившият грузински президент е заклет враг на Русия, с която неговата страна воюва през август 2008 г.

По-рано тази година Саакашвили получи украинско гражданство. Прозападният президент на Украйна Петро Порошенко освен това назначи бившия си грузински колега за губернатор на Одеска област. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase