Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: Reuters
fallback

Традиционната за всички срещи на върха обща снимка на участниците в международната конференция на ООН за климата в Париж бе направена в отсъствието на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

Програмата на форума изискваше световните лидери да се съберат в една от залите на изложбения център "Льо Бурже" за общата снимка. По това време самолетът на Путин още не беше пристигнал в Париж. Той кацна около 15 минути след края на фотосеанса.

За участие в конференцията пристигнаха почти 150 държавни лидери. Сред тях са президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, китайският президент Си Цзинпин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и други.

Oще по темата

Като домакин в центъра на "семейната" снимка застана френският президент Франсоа Оланд. Останалите лидери се наредиха от двете му страни в три редици. Те бяха толкова много, че заеха цялата ширина на залата. Така президентът Барак Обама се оказа в края.

Руският президент Путин и американският му колега Барак Обама се срещнаха в кулоарите на форума в Париж. Разговорът им продължи около половин час и премина при закрити врата, без присъствие на журналисти, предаде ТАСС.

Срещата не бе предварително подготвена от страните, но двамата лидери решиха да се възползват от възможността, която им дава международната конференция, и да обсъдят актуални въпроси в двустранен формат.

Обама е изразил на срещата съжаление във връзка с трагичния инцидент с руския самолет Су-24. Това съобщи пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Обама и Путин в подробности обсъдиха ситуацията в Сирия и се обявиха за "напредък към започване на политическо уреждане", каза Песков. Разговаряха и за Украйна, като отбелязаха необходимостта от по-бързо изпълнение на Минските споразумения, допълни той.

САЩ се отнасяха с предпазлив оптимизъм към въпроса за евентуално по-тясно сътрудничество с Русия в борбата с групировката "Ислямска държава", но надеждите им бяха попарени, след като техният съюзник Турция свали руски военен самолет, който според нея навлязъл във въздушното й пространство, отбелязва Асошиейтед прес.

Предишната подобна среща между Обама и Путин се състоя преди две седмици в Анталия, където те разговаряха два пъти по време на форума на високо равнище на Г-20. И тогава разговорите им не бяха официални, а се състояха в почивките между заседанията. Последните пълноценни преговори между президентите на САЩ и Русия бяха в края на септември в кулоарите на Общото събрание на ООН, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 8 години

Не виждам да им липсва особено!

42

Анонимен

преди 8 години

Какво му е влиятелното на Путин. Че се самоизолира от цивилизования свят ли?!?! И руските *** и медии пишат нон сто лъжи за да създават усещане за влиятелност. Само *** се хващат на това!

41

Анонимен

преди 8 години

Барак Обама: "НАТО няма да се бърка в конфликта между Русия и Турция. САЩ и Русия са съюзници в борбата срещу ИГ".

fallback