Снимка: БТА

Турция е големият вносител от Русия, а не обратното и в този смисъл Турция е много важен партньор, каза главният експерт на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на национална телевизия Bulgarian ON AIR.

Газ и нефт са основният износ от Русия, а газовият пазар на Турция е втори по големина след германския. Голямата заплаха за Русия идва от Турция, защото оттам минава трасето на газа от Азербайджан. Но най-сериозната заплаха е от Иран, която е втора по износ на газ, обясни Безлов.

Той обясни, че Саудитска Арабия и Катар са по-важни партньори за Турция, отколкото Русия. Той посочи, че конфликтът в Сирия до голяма степен се дължи на резултата от влиянията на тези страни.

"Голямото сътресение, което се случва за Русия, не е западното ембарго, а цената на петрола. А той стигна тази цена именно заради Саудитска Арабия", поясни Безлов.

Големият конфликт, зад който седи включително и Турция, е Кавказ. Всички тези държави се опитват да вземат старите руски територии там, които са много важни за Русия и окобено Казахстан

По негови думи възелът в Близкия Изток е свързан и с Кавказ, а големият въпрос на Русия е дали тя може да бъде достатъчно конкурентна при тези ниски цени на петрола.

Тихомир Безлов коментира свалянето на руския самолет Су-24. Той посочи, че зоните, в които е изпълнявал мисия бомбардировачът, са най-важни за Турция.

"Цялото влияние срещу Асад минава през турската граница. По този начин Русия се опитва да разруши тази коалиция между Турция, Саудитска Арабия и Запада. Свалянето на самолета е политическо решение. Аз съм сигурен, че Давутоглу не го е взел без Ердоган", обясни Безлов. По думите му затварянето на туската граница ще реши частично бежанския проблем.

Той смята, че поведението на Турция е ключово и по отношение на бежанската криза. По негови думи затварянето на турската граница само частично ще спре бежанския поток от Сирия. Турция приюти 2 млн. бежанци, които ще имат отворен коридор към Европа през Балканите.

Според него общественото мнение на българите се променя. Наблюдава се промяна в нагласите след Белене и "Южен поток", заяви Безлов. Българите са станали по-западно ориентирани след замразяването на "Южен поток", смята той.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgarian ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase