Снимка: Reuters
fallback

Оцелелият пилот на руския бомбардировач "Су-24М", свален от Турция на границата със Сирия вчера, обяви, че екипажът не е получавал никакви предупреждения от турска страна за нарушение на въздушното пространство. Не е имало сигнали от Турция за това нито по радиото, нито визуално.

Oще по темата

"Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, да застанат на паралелен курс", каза днес оцелелият щурман Константин Мурахтин, цитиран от ТАСС и БТА. Той обясни и че ракетата е дошла внезапно отзад и екипажът не е бил в състояние да направи маневра.

Руският "Су-24М" бе свален във вторник с ракета "въздух-въздух" от изтребител "F-16" на турските ВВС. Двамата членове не екипажа катапултираха, но единият загина, а вторият оцеля и бе спасен след 12-часова операция, в която бе унищожен един хеликоптер "Ми-8" и загина един руски морски пехотинец.

Веднага след инцидента Анкара обяви, че руският "Су-24М" е навлязъл в турското въздушно пространство и не е реагирал на предупрежденията. Москва отрече това и заяви, че напротив турският самолет е навлязъл в небето над Сирия.

Мурахтин разказа пред журналисти, че той и колегата му многократно са летели преди в същия район и са се връщали в базата си безпрепятствено.

Щурманът каза още, че познава района "като петте си пръста" и може да се ориентира в него и без да ползва бордовите прибори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Dnes ne kazahte

преди 8 години

Щурманът е казал че, няма търпение да се върне обратно на същото място и да ги накара да платят за смъртта на пилота. Този боен дух много ги плаши гащниците.Колкото до социалните медии за които пише Ха-ховелника - младежта в западните страни е в абсолютен въсторг от Русия, чак и аз се учудвам на реакцията, затова новините за Сирия са топ в обсъжданията.

175

23

преди 8 години

Бог да прости руските Герои. Съболезнования за семействата на загиналите

174

Анонимен

преди 8 години

На всички е ясно, че това е 100% провокация, само дето русофобите не искат да си го признаят. Това е все едно някоя кола да настъпи осовата линия на пътя и полицаите да го застрелят!!! Има си начини да прехванеш самолет- първо по радиото, ако не отговори, се изравняват за визуален контакт, предупредителни изтрели с оръдие и т.н. , а не от 20 км. да му пуснеш ракета и после *** обеснявай, че нямаш сестра...........

fallback