Снимка: Сейван Салим за National Geographic
fallback

Общ преглед

В средата на ноември кюрдските сили успяха да прокудят бойците на "Ислямска държава" от иракския град Синджар. Екстремистката групировка бе окупирала града от август 2014-та, като избиваше и поробваше религиозното малцинство язиди.

Хиляди язиди успяли да избягат в планината Синджар, където се сблъскали с отчайващи условия, докато чакали своето спасение. В селото, в полите на планината, мъже и деца били избити, а хиляди млади жени са отвлечени, насилени и продадени в робство.

Кюрдската журналистка Сейван Салим, която е родена в Ирак, следи ситуацията отблизо за National Geographic. В бежански лагер, месеци след клането, тя се запознава с някои от жените, които са успяли да избягат от робството.

Ето какво и раказват те...

Джихан е на 20 години и е държана против волята й 9 месеца.

"Натикаха ме в камион с още 14 момичета и ни отведоха в Мосул. Всички бяха толкова млади и хубави! Не останахме в Мосул за дълго, отведоха ни в малко селце, където останахме 15 дни. Условията бяха отчайващи. Живеехме в мръсна стая, където всички се раболяха. После ни отведоха в Рака, в Сирия. Казаха ни, че ще бъдем продадени, някои като робини, други като булки на някои от бойците. Беше горещо, толкова горещо, а бяхме над 150 жени заключени в къща без прозорци, без въздух! Един следобед около 20 мъже влязоха в къщата и започнаха да ни бият. Крещяха, че сме робини, че трябва да се подчиняваме и да правим каквото ни се казва. Казаха, че ще бъдем наказани, но няма да бъдем убити, защото предпочитат да ни измъчват", разказва Джихан.

Шади е на 18 и е държана в плен 5 месеца.

"Когато дойдоха беше нощ. Обградиха града, нямаше откъде да се избяга. Отделиха мъжете от нас. После едно 13-годишно момче дойде при нас и ни каза, че всички мъже са избити. После отведоха младите жени в Тал Афар. Не ни дадоха храна и вода. Накрая ни заведоха в Рака. Написаха имената ни на табелки, окачиха ни ги около врата и ни продадоха като стока. Мен ме купи американец. Каза ми, че трябва да се оженя за него. Казах му, че съм бременна и не мога да правя секс. Затова ме заведе на доктор и разбра, че лъжа. Тогава върза ръцете ми и ме изнасили", казва Шади.

Делвин е на 27 години. Държат я в плен 4 месеца.

"Разделиха жените от другите и ни заключиха в училището, където ни държаха 2 месеца. После ни преместиха няколко пъти. Не знам къде. Накрая пристигнахме в Рака, Сирия. 12 дни по-късно ме продадоха на сирийско семейство. Тогава бях бременна, а и имах още едно дете със себе си. Бяха толкова жестоки към нас! Не им пречеше да ме бият, въпреки че бях бременна. Опитваха се да правят и секс с мен. Не се примирих и се борих, не исках да правя секс с мъжа от семейството, в което ме настаниха. Но ме принудиха, все пак. Изнасилваха ме отново и отново. Бях и продадена веднъж, този път на семейство от Саудитска Арабия. От същото семейство взеха едно момче, за да го обучават за джиахадист. Никога повече не го видях. Стоях там месец и половина. Преместиха ме още веднъж в град, където детето ми се роди. И там ме изнасилваха, въпреки че току що бях родила", споделя Делвин.

Муна е на 18 години и е била в плен 8 месеца.

"Казаха ми: Ако не дойдеш с нас ще убием двамата ти по-малки братя! Затова отидох с един от тях в Мосул. Там работех за семейството му като робиня. Принуждаваха ме да приема исляма. Въпреки, че имаше жена и деца, ме изнасилваше постоянно", казва 18-годишното момиче.

Дло е на 20 години. 8 месеца е била в плен.

"Беше сутрин, когато "Ислямска държава" влезе в селото ми. Приготвяхме обяда. Влязоха в къщи, сграбчиха ни и ни отведоха в училището. Раделиха децата, жените и мъжете. Не знам какво стана с мъжете. Не знам дали са живи. Отведоха ме в Тал Афар с дуги момичета. Бойците идваха при нас и си избираха момичета за удоволствия", разказва Дло.

Квалия и е на 21 години. Била е 10 месеца в плен.

"Докато бях в Мосул се опитах да избягам с другите в планината Синджа. Намерих малка празна къща, където просто влязох и зачаках. Но ме намериха. Един от терористите ме попита: Защо бягаш? Нима се страхуваш, че ще те убием? Отговорих, че предпочитам да умра. Вързаха ме в къщата и започнаха да ме бият.След като ме удряха с кабел, ме закачиха с главата надолу за вентилатора и ме биха отново. Когато ме свалиха казаха, че наказанието ми ще продължи три дни. Не ми дадоха да ям и пия нищо. Казаха ми, че ако избягам, ще разкъсат тялото ми на две", споделя историта си и Квалия.

На 03 август 2014 бунтовниците на "Ислямска държава" атакуват северния иракски град Синджар в опит да разширят така наречения си "халифат."

В продължение на векове, Синджар е бил средище на етническо и религиозно многообразие, но предимно е обитаван от язиди, древни монотеистични общности, чиято вяра има елементи на зороастризма, християнството и исляма.

Седмици след падането на града сунитските екстремисти, които виждат язидите като богомолци на дявола, извършват геноцидна кампания, убивайки десетки хиляди хора и отвличат над 5000 жени, които по-късно продават в сексуално робство.

В концепцията на журналистката Сейван Салим за страниците на National Geographic поробените жени позират с бяла рокля. Това е традиционна язидска сватбена рокля - символ на чистотата. Имената на жените са променени, за да се гарантира тяхната безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 8 години

BASTATA I BRATIATA IZNASILVAT NOVATA BULKA,ZA DA GI OBICA VSICKITE,TAJKA E NAPISANO V KURANA.

48

LosHo

преди 8 години

Чета коментарите ви и ...не мога да ви разбера! То бива да сме *** народ, ама вашето е за гинес!Горките жени, горките хора!Човешката раса не е чака добро бъдеще

47

M

преди 8 години

Една атомна бомба и ще свърши всичко за един ден.А за тея *** в Европа дето се навъдиха....Аушвиц ги чака с отворени порти на газовите камери

fallback