Снимка: Reuters
fallback

Британският премиер Дейвид Камерън заяви днес в Камарата на общините на британския парламент, че в четвъртък ще представи пред депутатите план за британски въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, предадоха световните агенции.

След представянето ще има гласуване в парламента, но засега датата на вота не е уточнена. Великобритания в момента нанася удари срещу ИД в Ирак, припомнят агенциите.

Днес в долната камара на британския парламент Камерън представи Националната стратегия за безопасност и отбрана на Обединеното кралство.

Някои терористични групи, включително Ал Кайда и "Ислямска държава", се опитват да се сдобият с химически, биологически и радиационни оръжия, се казва в документа, предадоха ТАСС и Ройтерс.

При представянето на стратегията Камерън изброи главните рискове за безопасността на Великобритания: ИД, нестабилността в Близкия изток, кризата в Украйна, кибератаките и пандемиите.

Светът стана по-опасен и по-несигурен, отколкото беше преди пет години, заяви пред депутатите премиерът, цитиран от ТАСС.
Относно заплахите, идващи от терористите, в стратегията се посочва, че пътническите самолети остават основна цел за някои терористични групи, отбелязва Ройтерс.

Стратегията предвижда големи инвестиции в сигурността и отбраната с цел париране на нарастващите заплахи, допълва Франс прес. Великобритания ще похарчи например 47 милиарда долара за модернизация на своя ядрен щит. Тази сума ще се използва за изграждането на четири нови атомни подводници.

Великобритания ще закупи и 138 изтребителя бомбардировачи от пето поколение Локхийд Мартин Ф-35, допълва ТАСС.

Като цяло 18,2 милиарда долара ще бъдат отпуснати допълнително към бюджета за финансиране на ново военно оборудване и за закупуване и на 9 самолета за морски патрул Боинг 08, допълват Ройтерс и Франс прес. Страната ще закупи и над 20 нови въоръжени безпилотни самолета Протектър.

Съгласно новата стратегия двата нови самолетоносача на Великобритания ще влязат на въоръжение през 2018 година. Великобритания ще закупи и осем бойни фрегати на оръжейния холдинг БАЕ Систъмс.

Стратегията предвижда цивилният персонал в министерството на отбраната да бъде намален с почти 30 процента.

За сметка на това до 2025 г. Великобритания ще създаде две нови звена за бързо реагиране от по 5000 военнослужещи, способни да бъдат изпращани на мисии на хиляди километри от родината, предадоха световните агенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 8 години

ДОКАТО СЕ НАКАНЯТ,ВОЙНАТА ЩЕ СВЪРШИ

23

Аз Малдив

преди 8 години

кризата в украйна им била заплаха за сигурността, а отделянето на шотландия не е - странни хора с излишни парички.

22

Анонимен

преди 8 години

Катар дават на Америка не 4 милиарда долара а 40 милиарда долара годишно за оръжие. Че Катар нямя войска. Какво прави с оръжието ?? Същото прави и Саудитска арабия. Саудитска арабия има войска но оръжието е 10 пъти повече от необходимото. Тези страни с богати живеещи в разкош ***, не работят, имат много време и пишат законите на ново исляма. Например руската оръжейна мафия продава също оръжие на иран което се препродава на арабите. В Синай ИД борави с руско оръжие, в Ирак и Сирия с Американс

fallback