Снимка: Reuters, архив

Прекъснатите доставки на ток от Украйна за Крим може да активизират строежа на руски енергиен мост до полуострова, прогнозира "Комерсант".

Според украински и руски източници, цитирани в печата, кризата с тока в анексирания от Русия Крим, започнала в петък, се дължи на саботаж на далекопроводи с високо напрежение. Властите разработват график за режим на тока и водата, отбелязва "Комсомолская правда". Още никой не е поел отговорност за взривяването на далекопроводните опори, посочва "РБК дейли".

Вътрешните мощности могат да задоволят само 20-30 на сто от потребностите на Крим и в най-близко време предстои токът там да бъде изключван за по девет часа. Вчера бе изключено парното, а в градовете имаше проблеми с мобилните връзки, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Още по темата

Русия има готовност да задейства първия етап от енергийния мост за Крим, прокарван от Краснодарски край, още преди Нова година, когато е пусковата дата, заяви в петък шефът на енергийното министерство Александър Новак, цитиран в материала. 

До 2016 г. подаваната мощност се очаква да нарасне двойно - от 400 на 800 мегавата при обща потребност 1200 мегавата. За 2018 г. Москва планира да построи нови мощности от 940 мегавата. Вчера обаче местните власти в Крим заявиха, че след експлозиите на далекопроводите разполагат с най-много 600.

За украинските енергетици всичко това може да означава скорошна загуба на кримския пазар, който само през деветте месеца на т. г. им донесе почти 12 милиона долара, добавя "Комерсант".

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов обяви днешния ден - 23 ноември, за почивен във връзка със ситуацията с електроснабдяването на полуострова, информира "Новая газета". Това обаче не важи за държавните и общинските служители. Вчера кримските власти признаха, че полуостровът няма достатъчно ресурси за пълно възстановяване на електроподаването.

Извънредното положение, обявено в двата нови руски региона Крим и Севастопол, ще продължи според "Новие известия" най-малко до вторник. Междувременно полуостровът не е застрашен от недостиг на храна; големите търговски вериги са се подготвили за режима, уверява "Росийская газета". Мениджър на една от тях обяснява, че хладилниците й се поддържат с дизелови генератори.

Украинският президент Петро Порошенко и премиерът Арсений Яценюк още не са коментирали ситуацията, отбелязва "РБК дейли". Според "Независимая газета", става дума за "добре планирана акция", в която са замесени "не само бойци на т. нар. меджлис на кримските татари и украински националисти, но и законните власти в Киев, спецслужби от САЩ, а също и представители на радикални ислямистки организации, водещи борба срещу Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase