Снимка: Reuters
fallback

Франция ще може още утре да използва самолетоносача си "Шарл де Гол" в Сирия срещу групировката "Ислямска държава", но няма да изпраща там специални части, каза днес френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

Изтребителите, които превозва изпратеният в Източно Средиземно море самолетоносач, още от утре ще могат да влязат в действие, посочи министърът пред френското радио "Юроп ан".

"Шарл де Гол" е придружаван при предислоцирането си от френската фрегата за противовъздушна отбрана "Шьовалие Пол", както и от кораба за борба с подводници "Ла Мот Пике".

Освен бойните самолети - 26 изтребителя, от които 18 "Рафал" и 8 "Сюпер Етандар", френският самолетоносач превозва 2 самолета за въздушно наблюдение "Хоукай", както и 3 хеликоптера.

Пред радио "Юроп ан" Льо Дриан каза, че нападение с химическо или бактериологично оръжие е част от рисковете, на които е изложена Франция, но увери, че всички мерки са взети, за да се избегне тази опасност.

В четвъртък френският премиер Манюел Валс предупреди за рисковете от нападения с химическо или бактериологично оръжие, подчертавайки, че сега се води нова война и че поръчителите на атентатите имат "зловещо въображение".

По този повод днес Льо Дриан каза, че премиерът просто е изброил заплахите, срещу които трябва да се подготви по принцип Франция и които тя трябва да вземе предвид.

Но е много сложно да се използва химическо оръжие от една територия срещу друга, каза Льо Дриан и подчерта, че са взети всички необходими мерки, за да се избегне този риск.

Френското правителство разреши още преди атентатите в Париж армията да раздаде на екипите на Бърза помощ противоотрова срещу химически оръжия.

Терористите трябва да бъдат преследвани и едновременно с това да бъде нанесен удар в сърцето на "Ислямска държава", за да бъде победена, каза Льо Дриан.

Ударът трябва да бъде нанесен в иракския град Мосул, който е политико-административен център на групировката, и в сирийския град Ракка - център за обучение на бойците, подготвяни за нападения в чужбина, допълни той.

Льо Дриан добави, че мишена на ударите трябва да бъдат още местата, които са източници на финансиране на групировката - като петролните находища.

Според него ще е необходима в края на краищата сухопътна операция за прогонването на "Ислямска държава" от позициите й, колкото и значими да са френските, американските и руските въздушни удари.

Френският министър на отбраната изрази и удовлетворение, че останалите 27 страни от ЕС са обещали помощ на Франция по силата на член 42-7 от Лисабонския договор, предвиждащ клауза за солидарност в случай на агресия.

Тази подкрепа по думите му може бъде оказана по три начина - пряко участие във въздушните удари, логистична подкрепа или подпомагане на френската армия с човешки ресурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 8 години

Самолетоносача , едва сега ли е в източно Средиземно мире !Ония джихадисти стигнаха пеша по бързо до Париж. Големо канене . И Америка и тя си блее , уж удариха един град на границата със Сирия и сега говорят та говорят как ще унищожат И.Д , ама ще вземат ли бежанци , ама няма да вземат , защото никаква справка не могат да вземат за тях нито от Ирак нито от Сирия . А като гледат повече млади мъже , много им се вижда съмнително !

10

Анонимен

преди 8 години

Погрешното място се бомбардира! Докато я има саудитска арабия ще има и терористи, за всеки един убит ще бъдат "обучени" нови двама, а запада играе с тях двойна игра заради петрола!

9

1

преди 8 години

Kill em All

fallback