Снимка: архив, Reuters

Лидери на големи американски религиозни групи осъдиха предложените забрани за приемане на сирийски бежанци, заявявайки, че дебатите за сигурността са обсебени от ирационални страхове и предразсъдъци, съобщи Асошиейтед прес.

Организации, представляващи евангелистите, римокатолиците, евреите и либералните протестанти, заявиха, че притесненията за сигурността не оправдават затварянето на границите за бягащите от насилието в Близкия изток.
Конгресмени и над половината от губернаторите в САЩ изразиха притеснения, че ислямски екстремисти може да се опитат да се възползват от процеса по приемане на бежанци, пише БТА.

Междувременно милиардерът Доналд Тръмп, кандидат за президентската номинация на американските републиканци, който преди няколко дни се обяви за създаване на база данни за следене на мюсюлманите в САЩ, заяви, че не е бил разбран правилно. Той обясни, че е за създаване на база данни за следене на сирийските бежанци, които президентът Барак Обама е склонен да приеме.

Първоначалната му позиция за списък на мюсюлманите в САЩ предизвика критики от съперниците му за републиканската номинация и правни експерти. Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш нарече идеята "възмутителна". Сенаторът от Флорида Марко Рубио я определи като ненужна и добави, че тя няма да получи подкрепата на американците.

Експерти по граждански свободи отбелязаха, че създаването на списък на мюсюлманите в САЩ би било противоконституционно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase