Снимка: архив, БТА
fallback

Когато "Ислямска държава" превзе иракски градове миналата година, анализатори от американското Централно командване написали поверителни оценки за силата на групировката, които били предназначени за представители на военното разузнаване, за администрацията на Барак Обама и за парламентаристи.

В тези оценки се документирало унизителното отстъпление на иракската армия пред ИД. Но преди окончателния вариант на оценките да е готов, началници на анализаторите, които ги изготвили, внесли в тях значителни промени. Така умишлено била подценена мощта на ИД, пише в. "Ню Йорк таймс". Изданието се позовава на бивши представители на разузнаването, пише БТА.

В променените по този начин оценки, иракската армия не била отстъпила пред ИД, а войниците просто били предислоцирани. Тези промени, внесени в оценките, целели да прикрият някои американски военни пропуски при подготовката на иракските войници и в съпротивата срещу ИД. Според анализаторите, изготвили оценките, които са били променени, техните началници искали да обрисуват в по-оптимистични краски американката роля в конфликта с ислямистите.

В последните седмици главният инспектор на Пентагона е започнал проверка по случая и иззел голямо количество имейли и документи от военни сървъри. Засега не е ясно дали оценките на Централното командване значително са повлияли в миналото на позицията на администрацията на Обама относно ИД.

Комисията по разузнаването в Камарата на представителите също е насочила вниманието си върху разузнавателните доклади на Централното командване и оценките от други разузнавателни американски агенции. Комисията проучвала доклади и оценки не само за Ирак, Сирия и ИД, но и за Афганистан и други зони под обхвата на действие на Централното командване.

Всичко това води до въпроса дали са обективни и оценките на Централното командване за въздушната кампания на САЩ и техните съюзници срещу ИД в Ирак и Сирия. На 15 януари Обама заяви, в интервю за телевизия Ей Би Си, че разширяването на влиянието на групировката е било спряно, а бойците й са били лишени от възможността да завземат нови територии. Нападенията в Париж от 13 ноември обаче показаха, че групировката е разширила целите си и се фокусира върху удари на Запад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 години

До 5Трябва само 1 /една/ мощна ядрена бомба над.... и няма проблем

21

Анонимен

преди 8 години

СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА... ВЧЕРА ЕДИН ФРАНЦУЗИН КАЗА СЛЕДНОТО "НИЕ ПОДКРЕПЯМЕ ОЛАНД В СЪЮЗА НА ФРАНЦИЯ С РУСИЯ И В БОРБАТА СРЕЩУ ИД И ВЪВ ВСИЧКИ ДРУГИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО .ПОВЯРВАЙТЕ ТОЗИ СЪЮЗ С РУСИЯ Е ДОСТА ПО-ПОЛЗОТВОРЕН ЗА ФРАНЦИЯ ОТКОЛКОТО РЕЧИ НА ЕДИН АМЕРИКАНСКИ СТУДЕНТ-ФИЛОСОФ..."

20

5

преди 8 години

Трябват само 5 (пет) бомби:Една над Сауд АрабияЕдна над БахрейнЕдна над КатарЕдна над Мека и Една над Миедина.И цялата тази изродска истерия ще свърши веднъж и за винаги.Толкова е просто, че и лесно и икономично

fallback