Сн

Общ преглед

Информация за подготвяни атаки като тези в Париж е причината за обявяването тази сутрин на най-висока степен за заплаха от тероризъм в Брюксел.

Още по темата

Премиерът на Белгия Шарл Мишел съобщи, че става въпрос за въоръжени стрелци и експлозиви на няколко места, като потенциалните цели са търговските центрове, търговски площи, но и обществения транспорт и по-общо на местата или събития с много хора.

Министър-председателят отказа да коментира съобщенията на някои медии, че при обиски в брюкселския квартал "Моленбек", в който са живеели част от парижките терористи, в петък вечер са открити химически оръжия и експлозиви.

По-късно днес се очаква изявление на властите.

"Молим ви да останете спокойни и да избягвате паниката. Ситуацията е сериозна и със силите за сигурност правим всичко, за да запазим ситуацията под контрол", каза Мишел.

Премиерът поясни, че са анулирани всички големи събития, за да се освободи капацитет от полицията и че метрото е спряно до утре следобед, а част от маршрутите на трамваите са променени. Продължават да се движат автобусите на градския транспорт. Затворена е жп гарата, намираща се под сградите на Европейската комисия и Съвета на ЕС.

Гражданите са призовани към бдителност и към спазване на инструкциите на полицията.

Федералният кризисен център призовава хората да избягват места, където се събират много хора, като концерти, гари, летища, обществения транспорт, както и оживени търговски улици. Препоръчва се да не се използват подлезите.

В 2 ч тази сутрин съвместни патрули, съставени от двама въоръжени войници и един полицай, са били разположени в няколко ключови точки на града като авеню "Луиза", площад "Саблон", на "Порт дьо Намюр", както и на търговската улица "Ньоф".

Затворени са музеите, Атомиума, посетителският център на Европейския парламент, кината, много заведения. Отложен е насрочен за тази вечер концерт на Джони Холидей.

Полицията е вдигната на крак и в другите части на Белгия, но максималната опасност е въведена само в Брюксел. Въпреки съвета на полиция, първата футболна лига на Белгия съобщи, че съботните мачове ще се играят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар