Снимка: Reuters

"Европа избра да затвори очите си пред заплахата от тероризъм и затова сега я очакват кръв и страдания”, прогнозира полковник Гарен от израелските спецчасти. След 32 години в службите и шест куршума в тялото, днес той обучава специалните отряди за борба с тероризма не само в Израел, но и в други държави.

Според него над Европа е надвиснала реална заплаха, която трудно може да бъде избегната, защото някой е "проспал" момента за реакция.

"Щом са казали, че ще атакуват Рим или Лондон, може да сте сигурни, че ще го направят. За две седмици свалиха руския самолет в Египет, имаше атентат в Бейрут, нападнаха и Париж. Разбирате за какви възможности става въпрос. Европа избра да затвори очите си, да запуши ушите и устата си. Мисля, че Европа се страхува да предприеме крайни мерки срещу радикалния ислям. Или пък просто има интерес да не го прави. Ако е така, ще страда поколения наред. Европа ще гори цялата, лека полека", коментира Гарен пред Нова телевизия.

По думите му това е било ясно още след атентата в Бургас.

"Без железен контрол, безкомпромисни правила и силни тайни служби, няма как да контролирате терористите. Трябва да се биете с тях, както сега прави Франция. Но за тях вече е твърде късно. Защо, според вас всички бежанци идват в Европа? Защото арабските страни не ги искат. Питали ли сте се защо е така? Защото чудесно знаят, че те са заплаха", заяви Гарен.

"Унгария и Хърватска с право затвориха границите си. В този момент към Европа са се запътили 3 млн. мигранти, които Турция спокойно пуска насам, защото и те не ги искат”, заключи полковникът.

По думите му бежанците искат да се внедрят в Европа и се справят добре, използвайки демографията.

"Християните имат средно по 1,3 деца, а мюсюлманите - 5,7. Представете си след 20 години каква част от населението на Европа ще е мюсюлманско. В Израел няма семейство, което да няма член пострадал при атентат или ранен като войник", каза той.

Полковникът разказа и какво е да живееш всеки ден в страх от нападение.

"Докато шофираш, да се чудиш дали колата, която те засича, не е пълна с експлозиви или пък дали пътникът до теб в автобуса не е камикадзе. Трябва винаги да си готов за евентуална експлозия, стрелба, дори нападение с нож", казва полковникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase