Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколко зрелищни ареста разтърсиха руския отбранителен сектор. Официално става дума за борба срещу корупцията, но някои говорят за "чистка". Какво се крие зад тези рокади и как това ще се отрази на войната в Украйна?

В началото се смяташе, че става дума за единичен случай - в края на април заместник-министърът на отбраната на Русия Тимур Иванов беше арестуван и задържан под стража за два месеца. По-късно властите обявиха, че го обвиняват в приемане на големи подкупи, за което го очакват до 15 години затвор, припомня АРД, цитирани от "Дойче Веле".

Политически мотиви?

Оказа се обаче, че това не е единичен случай. Четирима други високопоставени членове на сектора за сигурност в Русия също ги сполетяха подобни неща. Генерал-майор Иван Попов например беше командир на 58-ма армия до лятото на 2023 г., но после разкритикува големия брой жертви и начина, по който Москва води войната в Украйна, след което беше уволнен. Сега той също е обвинен в измама и злоупотреба със средства. Уволнението и последвалият арест на Попов предизвикваха обаче големи вълнения в армията - в резултат от това той бе пуснат от затвора и сега е под домашен арест.

Генерал-майор Иван Попов бе обвинен в корупция и арестуван. Арестът му обаче породи голямо вълнение в армията, поради което той бе пуснат под домашен арест.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрича да се води кампания срещу представители на Министерството на отбраната. По думите му борбата срещу корупцията се води постоянно. Корупцията в руската администрация обаче далеч не е изключение, а дълбоко вкоренена практика, обяснява Маргарете Клайн от Германския институт за международна сигурност. „Това означава, че ако някой е задържан по обвинения в корупция, в този арест винаги има и политически мотив“, казва експертката пред АРД. Защо тогава тези арести, които някои наричат „чистка“, се случват именно сега?

Закъснял резонанс от неуспехите на фронта?

Има няколко теории по въпроса. Едната е свързана с ролята на новия министър на отбраната Андрей Белоусов, който няма гръб в отбраната, тъй като е икономист по професия. Възможно е той да се опитва да се наложи по този начин. Според експертката Маргарете Клайн Белоусов може би се опитва да създаде атмосфера на несигурност и да принуди служителите в сектора да се държат лоялно към него.

Втората теория е, че се търсят изкупителни жертви, които да понесат отговорността за неуспехите на Русия на бойното поле - както в началото на войната, така и в момента.

Третото предположение, изказано от експерти, е че става дума за по-мащабен сблъсък между различните интереси и представители на сектора по отбраната, пише АРД. Вътрешното разузнаване ФСБ, външното разузнаване, националната гвардия и армията искат да се преборят за възможно най-голям дял от значително увеличения бюджет за отбрана на Русия. В армията тази година ще бъдат инвестирани около 109 милиарда евро - една трета от целия бюджет на страната.

Много пари потъват в нечии джобове

Щефан Майстер от Германския институт за външни отношения смята, че случващото се е пряка последица от развоя на войната в Украйна. Кремъл е принуден да види, че голяма част от средствата за армията изчезват чрез корупционни практики. Властите в Русия осъзнават, че има нужда от повече ефективност в производството на оръжия, а също и във военните действия по фронта.

Но точно там може да се появят нови проблеми, предполага военният анализатор Ян Матвеев от Фонда за борба с корупцията, основан от Алексей Навални. Поради уволненията и рокадите сега на възлови позиции се оказват нови хора, което поне в краткосрочен план вероятно ще затрудни комуникацията вътре в структурите по отбраната, а оттам и взимането на решения.

„Във време на репресии всеки иска да си подсигури гърба“, смята Матвеев, „защото ако направи нещо грешно, могат да го пратят в затвора или да го пенсионират преждевременно“. В такива времена, според експерта, всеки гледа да поема колкото се може по-малко отговорност, за да си осигури спокойствие. Това може да предизвика логистични проблеми с осигуряването на някои спешни доставки за фронта.

“Демонстрация на сила”

В средносрочен план реорганизацията на руското военно министерство е лош знак за Украйна, смята Щефан Майстер. Според него случващото се е демонстрация на сила – ако Путин пожелае, той може да се отърве от всички, които му пречат. За целта има и специално звено на ФСБ, което по принцип би трябвало да следи за чуждестранни агенти в руската армия, но всъщност се използва, за да се държат въоръжените сили изкъсо.

Арестите на петимата представители на отбранителния сектор създават впечатлението, че никой вече не е в безопасност. Това е типично за авторитарни режими като руския, смята Маргарете Клайн: „Тук не става дума за това да се арестуват хора, извършили престъпления, а за метод, с който се налага принудителна лоялност. А това работи най-добре, когато се създаде атмосфера на несигурност“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase