Снимка: архив Reuters

Потресени от касапницата в Париж, Франция и Белгия пристъпиха към увеличаване на правомощията на своите сили за сигурност, което по-осезаемо повдига въпроса, предизвикващ дебати в САЩ, откакто бяха извършени атентатите на 11 септември 2001 г., а именно как да се постигне баланс между усилията за борба с тероризма и гражданските свободи, пише в. "Ню Йорк таймс".

В момент, когато тяхното население е уплашено и неспокойно, а политическият натиск от десницата се увеличава, правителствата на Франция и Белгия дадоха ясно да се разбере, че засега ще поставят защитата на своите граждани над всякакви други съображения, посочва американското издание.

Още по темата

С течение на времето САЩ пристъпват към смекчаване на някои елементи от Патриотичния акт, приет след нападенията на 11 септември. Те също така засилват надзора върху разузнавателните служби и масовото следене у дома след разкритията на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

Но европейските страни, пострадали от тероризъм, се придвижват в обратната посока. Сред тези държави са Франция, която преживя множество нападения тази година, Белгия, в която са живели или израснали голяма част от парижките атентатори, и Великобритания, която осуети редица терористични заговори през последните години.

Всяка от тях осъвременява и засилва правомощията на изпълнителната власт, като в същото време обсъжда допълнителни мерки за контрол върху свободното придвижване в континентална Европа, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Западните разузнавателни служби бяха принудени да преосмислят своите операции и да преоценят способността си да проследяват бойците на групировката "Ислямска държава", след като френските власти потвърдиха, че организаторът на нападенията в Париж е действал под носа им, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Парижката прокуратура заяви вчера, че екстремистът Абделхамид Абауд, за когото френското разузнаване предполагаше, че е в Сирия, е бил убит при полицейската операция в Сен Дени в сряда, посочва британският в. "Гардиън".

Потвърждението, че главният заподозрян за терористичните нападения в Париж е влизал и пътувал от Сирия в Европейския съюз поне два пъти през последните 12 месеца, преминавайки през проверки в страни, сред които Белгия и Германия, без да предизвика тревога, поставя европейските лидери под засилен натиск да обърнат по-сериозно внимание на защитата на външните и вътрешните граници на общността, коментира изданието.

Американски и европейски служители, занимаващи се с борбата с тероризма, смятат, че "Ислямска държава" променя тактиката за своите операции, като заимства от методите на Ал Каида, изпращайки доверени бойци, които да организират по-големи и по-сложни терористични заговори срещу Запада, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Според американски служители от разузнаването и правоохранителните органи, цитирани от изданието, атентатите в Париж са били поредният и най-видим пример за този нов подход. Прехванати комуникации и други разузнавателни данни, анализирани след други две големи нападения - в Бейрут и Анкара, също навеждат на мисълта, че тези заговори са били ръководени от водачи на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и са били извършени от местни лидери, упълномощени да предприемат действия от името на групировката.

Преориентирането към модела на Ал Каида може да улесни проследяването на заговорите на "Ислямска държава", тъй като колкото повече хора участват в един терористичен план, толкова по-голяма е вероятността следователите да успеят да научат за групата и да проникнат в нея, смятат някои служители, цитирани от американския вестник.

Други предупреждават, че независимо какви оперативни промени се извършват, "Ислямска държава" продължава да действа внимателно, гъвкаво и тайно, което я прави опасно ефективна, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase