Снимка: Reuters

Сръбските власти са задържали човек, който притежава същия сирийски паспорт като този, намерен до един от тримата камикадзета край парижкия стадион "Стад дьо Франс" в петък, пише британският "Гардиън".

Всички данни от документа, включително името, били идентични, само снимката била различна.

Според сръбските власти и двата документа са фалшиви. Те били подправени в близост до турската граница със Сирия.

След атентатите в Париж френската полиция съобщи за намирането на паспорт на името на Ахмад Алмохамад (25), но човешките останки до него. Вчера френското разследване потвърди, че пръстовите отпечатъци, оставени при влизането му в ЕС и тези на останките съвпадат.

В събота в бежанския център Прешево е установен друг човек, използващ паспорт със същите данни, пише сръбският вестник "Блиц".

След като се регистрирал в Гърция на 3 октомври, Алмохамад е представил паспорта си в Прешево на 7 октомври, а на следващия ден - в хърватския град Опатовац. Шест часа по-късно той минал през Унгария, а след това и през Австрия. Приносителят на документа е поискал бежански статут в Сърбия.

Френското разследване досега е идентифицирало останките на 5-има от терористите от Париж – четирима с френско гражданство и сириецът Алмохамад. Двама не са назовани, а 8-ият, също французин, живеещ в Белгия – се издирва.

След откриването на паспорта шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова да не се бъркат бежанците с имигрантите. Той заяви, че човекът, взривил се в Париж, не е искал закрила, а е престъпник, нарушаващ процедурите. Мнозина европейски лидери призоваха да не се прави връзка между хората, търсещи убежище и терористите. Други, сред които Полша и Словакия, заявиха, че няма да приемат повече бежанци по споразумението за презаселване на 160 000 души, след случилото се във френската столица. В петък предстои извънредно заседание на вътрешните министри от ЕС, които ще обсъждат мерките за сигурност и бежанската криза в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase