Снимка: Reuters
fallback

"Ислямска държава" е вкарала над 4000 свои бойци в Европа, прикрити като невинни бежанци. Това разкрил пред "BuzzFeed" анонимен член на терористичната организация.

Мъжът, на около 30 г., посочил, че операцията по внедряването на джихадистите е минала при пълен успех. Според британския "Дейли експрес" това е първото категорично потвърждение за плановете на ИД - западните държави да бъдат инфилтрирани с терористи.

"Само почакайте и ще видите", усмихнал се зловещо мъжът. Повечето бойци на халифата минали в Европа по изпитания път за бягство на бежанците – през Турция, после с кораби до Гърция и оттам към Запада. 4000 души сега вече били готови да действат. Проникването в Европа било само началото на мащабен план за отмъщение заради бомбардировките на коалицията, водена от САЩ.

Двама турски трафиканти също потвърдили думите на боеца от ИД. Единият признал, че е помогнал на поне 10 тренирани джихадисти да се доберат до европейски страни като бежанци. Според него те заминавали, за да бъдат в готовност за атаки.

Сириец, бивш член на силите за сигурност, присъединил се към джихада, казва, че халифатът трябва да се разпростре по целия свят и това ще се случи много скоро.

Според него следващите атаки щели да бъдат насочени срещу западните правителства, а не срещу обикновените хора. Детайлите от плановете за терористични атаки били под контрола само на малцина "емири".

Броят на мюсюлманите в Европа е достигнал 44 млн., посочва "Дейли мейл". Най-големите общности – по 4,7 млн., са в Германия и Франция. Най-голям дял спрямо общото население обаче са мюсюлманите в България – 13,7%, пресмята изданието.

Междувременно стана ясно, че убитите в терористични нападения по света са се увеличили с 80% през 2014 г. до 32 658 души, предаде ДПА, като цитира доклад на анализаторската група Институт за икономиката и мира (ИИМ).

През 2014 г. в 11 страни е имало над 500 убити при терористични атаки, се казва в доклада.

Терористи, свързани с "Ислямска държава" и с "Боко Харам", действа главно в Нигерия, са виновни за 51 на сто от убийствата през 2015 г., сочи Глобалният индекс на тероризма.

78 на сто от убитите при терористични действия са в пет страни - Афганистан, Ирак, Нигерия, Пакистан и Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 8 години

За това се писа преди месеци и не е новина за никой. За съжаление, духът е излязал от бутилката. Не знам дали могат да го върнат обратно.

57

Анонимен

преди 8 години

Усещате ли накъде бият истинските виновници за положението в Европа, като твърдят едно и също, сякаш са се надумали / а сигурно е така/, че прииждащите като цунами " бегълци" и терористите-джихадисти нямали нищо общо? Те откъде знаят? Вероятно го правят, като се надяват да ни заблудят и точно ние като последни абдали да приемаме с отворени обятия нахлуващите гости, а те в най-скоро време да се отърват и очистят от всякакви обвинения. Да, ама *** не е чак толкова глупав!

56

Анонимен

преди 8 години

Този път хората са много гневни. Няма да мине номерът на европейските политици и чиновниците от ЕС да си правят оглушки и да извъртат. Рано или късно, ще им бъде поискана точна сметка за дългото бездействие и съзнателно внасяне на терористични елементи в Европа. С нищо не могат да обяснят защо, знаейки кои и къде са "спящите" клетки на ИД, не са предприемали бързи и съкрушителни мерки за обезвреждането им. Нека обяснят на родителите на мъртвите деца в атентатите в Париж, по чия вина загинаха!

fallback