Снимка: Ройтерс
fallback
Като спокойна и просперираща нация от само 11 милиона души, Белгия рядко влиза в новинарските заглавия. Досега, когато получи незавидната слава на „оранжерията на европейския джихадизъм“, пише в свой анализ британският The Independent.

След атентатите в Париж полицията бързо проследи следите на терористите до Брюксел, като нахлу в домове в предградието Моленбек на Брюксел и арестува седем заподозрени.

Разследващите считат, че в това мрачно, бедно предградие са били планирани атентатите в Париж.
 
Защо Белгия е в сърцето на терористичната вълна в Европа? Няма едно обяснение за това, а няколко отделни: от следвоенната имиграция от Северна Африка, до проповедниците, изпълнени с омраза, гетото, бедността и маргинализацията.

Също така имаме и закъснялото разбиране на белгийските власти, че безкритичността спрямо екстремизма е позволила на вредните ислямистки влияния да се разпрострат.
 
Ислямският екстремизъм има дълга история в Белгия. Докато на белгийска територия е имало наистина само няколко атентата, е забележителна белгийската връзка в кръвопролития на други места. Има връзка с убийството на афганистанския лидер, борещ се срещу талибаните Ахмад Шах Масуд, точно преди атентатите от 11 септември в САЩ, както и с Групата за ислямска мароканска борба (GICM), изиграла голяма роля в мадридския атентат от 2004 година.

Година по-късно приелата исляма Мюриел Дегаук се превърна в първата известна атентаторка - самоубийца от западна страна, след като се самовзриви в Ирак.
 
„Моленбек е място за среща на маргинални елементи. Имате голяма мюсюлманска общност, навряна в малките домове на бедния квартал. Много млади мюсюлмани се чувстват откъснати от ежедневния обикновен белгийски живот. Това реално или внушено чувство за изолация се комбинира с екстремистки ислям. Всички тези проблеми се смесват в сложен процес на отчуждаване“, заяви експертът Билал Бениа от Itinera Institute. 
 
Темата може да следите тук
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 8 години

Прав е този, който пише, че холандци и белгийци си правят сметката до цент! Те знаят защо приемат и търпят имигранти. Управляващите в САЩ, Англия и Франция също знаят точно каква е сметката. Те отгледаха, обучиха, въоръжиха и насърчиха създаването на Ал-Кайда и ИД. Те си съперничат помежду си за нефтените кладенци на арабите. Стига лицемерие. За това трябва да се пише, да се изобличават политиците, получаващи чудовищни печалби от непочтената политика в тези страни.Потърпевши са обикновените хора

25

Тинев

преди 8 години

Нали там е Бюксел бре?Кво става? Ем ЕС, ем развъдник на терористи!Че то какво излиза: ЕС е люпиня за терористи. А семето го дават САЩ, А?

24

Анонимен

преди 8 години

*** = мръснa

fallback