Снимка: архив, Reuters
fallback

Престрелка с автоматично оръжие е започнала в Брюксел в хода на антитерористична операция в квартал Моленбек, населен предимно с хора по произход от Северна Африка. Това съобщи телевизия RTL-TVI, цитирана от ТАСС.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че полицията провежда голяма антитерористична операция в белгийската столица.

Според агенцията службите за сигурност провеждат операция в квартал Моленбек, където по информация на полицаите е живеел предполагаемият координатор на терористичните актове, извършени в Париж в петък, както и един от нападателите.

По данни на следствието белгиецът Абделхамид Абауд е финансирал дейността на престъпната група. Той не за първи път попада в полезрението на органите на реда: през януари тази година името му е фигурирало сред организаторите на редица нападения в Белгия.

Местните медии допускат, че операцията е свързана със задържането на Салех Абдесалам, обявен за издирване в събота. Салех Абдесалам е наел автомобила, използван за удара по концертната зала "Батаклан" във френската столица.

В "Моленбек" досега са чути поне две детонации. Съобщава се, че има поне един задържан. Операцията продължава, на мястото пристигат линейки и пожарни.

Междувременно е получен сигнал за бомба в района на институциите на ЕС в Брюксел. Районът е отцепен от полиция, очаква се пристигането на екипи за обезвреждане на взривни устройства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

Белгийците валонци ли са или фламандци? Или са наполовина валонци, наполовина фламандци? Има ли въобще такава нация белгиец?

15

Анонимен

преди 8 години

Politie = полицийка

14

Анонимен

преди 8 години

Проблемът в Моленбек не е свързан толкова с тазгодишните бежанци. Там са предимно мароканци и алжирци, много от тях живеят там от десетилетия. Определено не е приятен квартал. Също като Андерлехт, също като центъра, включително Европейския квартал със сградите на институциите, също като Скарбек (макар, че там са повече турци).

fallback